Na vsebinoNa glavni meni

Cimre

Maja Novak
Ocena gradiva
1 2 3 4 5
Maja Novak

Cimre

Cimre, delo Maje Novak, spadajo med slovenske kriminalne romane. Naslov romana predstavlja anagram angleške besede, ki v prevodu pomeni zločin, s katerim je povezana celotna zgodba omenjenega romana. Roman, po katerem je posnet film Pod gladino, je razdeljen na dva dela. Zgodbo pripovedujeta dve prijateljici, Jana Kranjc in Rebeka Cimerman. Jana je študentka prava in lastnica stanovanja na Resljevi v Ljubljani, v katerem živi skupaj s štirimi cimrami. Njen odnos do sostanovalk ni najboljši. Nekoliko drugače je z odnosom do Rebeke Cimerman, ki se med seboj veliko lažje prenašata. Nekega dne se zgodi umor Konrada Murka, Janinega bivšega fanta, za katerega je po pričanju očividcev glavna osumljenka prav Jana. Ob oklenitvi se Jana pretvarja, da je obolela za amnezijo, zato jo preiskovalci namesto v pripor odpeljejo v psihiatrično bolnišnico. Med njenim »bivanjem« v psihiatrični bolnici, preiskovalci in inšpektor Hren preiskujejo umor. V preiskovanju sodelujeta tudi Rebeka Cimerman in njen brat Benjamin, ki je naskrivaj zagledan v Jano. Pri raziskovanju jima pomaga v Rebeko zagledani odvetnik Mavricij Benedik. Med prepletanjem preiskovanja pa se zgodi ponovni umor Janine cimre Tanje, ki je bila na nek način prav tako povezana s prej umorjenim Konradom. Zgodba se začne razpletati, ko Jano v bolnici obišče cimra Fanika in ji pove svojo plat zgodbe, katero Jana hitro prenese Rebeki. Avtorica Maja Novak spada med sodobne mladinske pisatelje, prevajalce in pravnike. Rojena je 23. aprila 1960 v Jesenicah, odraščala pa je v Novi Gorici. Avtoričino otroštvo je pomembno zaznamovala njena babica, ki jo je naučila umetnosti in pripovedovanja zgodb. Njen prvi avtorski prispevek pa je bil objavljen na radiu 27. novembra 1991. (dobreknjige.si)

 

Mnenja bralcev


Odločitev, da bomo letos v projektu Mesto bere brali kriminalne romane, me je navdušila. … Ni mi žal: kriminalka, ki privablja nasmeh na ustnice, kar ni pogosto pri kriminalnih romanih. Odlično napisana, že naslov romana (“crime” – cimre) je izviren. … Odlični dialogi, opisi in zapleti. Roman, ki ga lahko zelo priporočim vsakomur.

-Nenka


… ko so se zadeve začele zapletati in razpletati pa sem padla v tok pripovedovanja. Zgodbo izmenoma pripovedujeta prijateljici Jana in Rebeka, najprej se zgodi umor bivšega Janinega fanta, katerega pot se je križala tudi z njenimi cimrami, sledita še dva umora, da končno izvemo katera je bila morilka in katera organizatorka. Vsekakor priporočam v branje.

-Tatjana


Po začetni, morda po mojem okusu neprivlačni, predstavitvi protagonistk, se prične prava detektivska zgodba, ki ti ne da miru. Prebrati jo je treba zbrano, saj je so “cimre” nepredvidljive, Jana in Rebeka pa vlečeta niti, da se zgodba pravilno razplete.

-Tomaž


 

Iskanje priporočil
  • Jezik

  • Ciljna skupina

  • Leto izida

  • Tema

  • Zvrst

  • Format

  • Oznake