Na vsebinoNa glavni meni

Čmrljev žleb

Agata Tomažič
Ocena gradiva
1 2 3 4 5
Agata Tomažič

Čmrljev žleb

Gorska vasica Strmčnik živi s turizmom. Tudi izven zimske sezone je kraj oddiha za mnoge zahtevne goste. Zdaj je zima in sezona smučanja je v polnem teku. Najboljši hotel v vasi, poimenovan po družini Flajs, je polno zaseden. Njegova lastnica je Vera, ki si je nepremičnino pridobila z denacionalizacijo. Najbolj podjetni so se namreč, ne glede na to, na katero stran zgodovine so nekoč spadali, znašli, se postavili zase in znajo zaslužiti. Vse teče gladko, prebivalci Strmčnika dihajo s turizmom. Potem pa nekega dne pod snegom odkrijejo truplo. V vas prispe kriminalist. Vsi ga prepričujejo, da je moški, ki je pravzaprav mož Verine hčere, storil samomor, saj se je vdajal pijači in igram na srečo. Kriminalista seveda primer zanima, še bolj pa se posveča Vidini preteklosti. Zanima ga njena polpretekla zgodovina, zato brska po zabeležkah, dokumentih in zaslišuje člane Verine družine ter ostale prebivalce. Pisateljica nas skrbno vodi skozi preteklost in sedanjost družine, ki nekoč ne bo imela več potomcev. A to Vere ne skrbi. Kot je ne skrbi kriminalist. Ona je že in bo še uredila stvari tako, da bo prav. Agata Tomažič je znana slovenska pisateljica, prevajalka in tudi novinarka, ki se je nemara najbolj spomnite po zbirki zgodb z naslovom Česar ne morem povedati frizerki. Piše tudi romane in potopise. (dobreknjige.si)

 

Mnenja bralcev


Kriminalka, ki razmišlja izven okvirjev klasičnih značilnosti te zvrsti, zaradi česar je odlična. Psihološko dobro napisani liki in odnosi med njimi, oboje pa prevlada nad dogajanjem, vendar to sploh ne moti, obratno, navduši.

-Jana


Zanimiva zgodba, ki je ne moreš odložiti. Glavne ženske junakinje držijo vse niti v svojih rokah. Zgodovina glavne junakinje Vere, je rdeča nit zgodbe in odstira njeno doživljanje sveta … Nepredvidljiv zaključek, ki nam ne predstavi jasnega odgovora kdo stoji za zločinom.

-Tomaž


Všeč mi je bilo, kako pisateljica mojstrsko prepleta sedanjost in preteklost. Pri tem jasno poudari, da najbolj podjetni znajo zaslužiti, ne glede na katero stran zgodovine so včasih spadali. Glavna junakinja ve, da bo stvari uredila tako, kot bo zanjo najbolj prav.

-Darja


Prebrala sem vsa dela pisateljice Agate Tomažič. Spoznala sem jo prav v projektu Mesto bere (navdušila me je z zbirko kratkih zgodb Česar ne moreš povedati frizerki). Tudi kriminalni roman Čmrljev žleb je odličen.

-Nenka


Težko je verjeti, da avtorica ni tujka, lahko bi šlo za mednarodno uspešnico.

-Alja


 

Iskanje priporočil
  • Jezik

  • Ciljna skupina

  • Leto izida

  • Tema

  • Zvrst

  • Format

  • Oznake