Na vsebinoNa glavni meni

Jej in teci

Scott Jurek
Ocena gradiva
1 2 3 4 5
Scott Jurek

Jej in teci

Ultramaratonec Scott Jurek je sedemkratni zmagovalec najtežje tekaške preizkušnje na svetu, Western States Endurance Run (1999– 2005), trikratni zmagovalec legendarnega grškega Spartatlona (2006– 2008), katerega se je udeležila tudi nedavno preminula slovenska ultramaratonka Ruth Podgornik Reš, dvakratni zmagovalec ultramaratona Badwater (2005 in 2006) in zmagovalec ultramaratona v Bakrovih kanjonih, kjer se je pomeril z indijanskim ljudstvom bosonogih tekačev, Tarahumarami.

Avtobiografija nas na začetku popelje na Badwater Ultramaraton v leto 2005, kjer je Jurek veljal za največjega favorita, kljub temu da je pred le nekaj dnevi dobil ultratekaško tekmo Western States Endurance. Tekači se na najtežji, enodnevni tekmi ne spopadajo le z izjemno visokimi temperaturami, temveč spoznajo tudi psihične in fizične meje samega sebe.
Nato se preselimo v Jurekovo mladost, kjer spoznamo težak odnos z očetom in sprejemanje bolne matere. Da bi pobegnil iz svojega težkega vsakdana, se Scott preda športu, najprej teku na smučeh, kmalu pa odkrije svoj pravi talent, tek. Spoznanju so posledično sledile številne ultramaratonske tekme. Na svoji tekaški poti spremeni tudi način prehranjevanja. Iz zavzetega mesojedca se razvije v popolnega vegana.

Jurek svojo zgodbo pripoveduje preprosto, v njegovo pisanje se z lahkoto vživimo. V knjigi govori o svojih ultramaratonskih preizkušnjah, načinu treniranja in prehrani. Na koncu vsakega poglavja nam poda tudi veganski recept, ki predstavlja odlično idejo za polnjenje moči pred, med ali po treningu.

Jej in teci je predvsem knjiga o tem, kako lahko tek spremeni človeka, kako vpliva na človekovo psiho, prehranjevanje in življenjsko naravnanost. Je izvrsten roman pri pomanjkanju tekaške motivacije.

Iskanje priporočil
  • Jezik

  • Ciljna skupina

  • Leto izida

  • Tema

  • Zvrst

  • Format

  • Oznake