Na vsebinoNa glavni meni

Kolesar

Marko Radmilovič
Ocena gradiva
1 2 3 4 5
Marko Radmilovič

Kolesar

Marko Radmilovič je slovenski novinar, satirik, pisatelj, avtor Zapisov iz močvirja ter dobitnik Ježkove nagrade. Kolesar je njegov prvi roman. Junak te kriminalne zgodbe napisane po resničnih dogodkih je srednješolski učitelj Kreps, ki poleg redne službe enkrat tedensko vodi zgodovinski krožek v bližnjem domu za upokojence, na katerem starejši občani razgreto razpravljajo o dogodkih med in po drugi svetovni vojni. Ker mu dnevi monotono minevajo in se začenja rediti, si nabavi kolo, s katerim si obeta poživiti življenje in izklesati telo. A še preden začne uresničevati svoj načrt, njegov vsakdanjik popestri zverinski umor starca v domu, kjer poučuje, starca, ki mu je dan prej brez besed v roke stisnil ključ. (JP)

 

Mnenja bralcev


Zopet odlična knjiga. Profesor zgodovine si poišče se dodatni zaslužek. Sicer je redni profesor na srednji elektrotehnični šoli, novo delo pa je prevzel v Domu za upokojence. Za popestritev življenja si je nabavil kolo …Prišlo je do umora stanovalca v domu za upokojence, ki pa mu je prav umorjeni dan pred tem v roke potisnil ključ, v hrambo za en dan. Pisatelj odlično pelje bralca skozi dogodke, zaplete, vpletene, naravo in tudi ljubezen, ki jo osamljeni profesor nepričakovano najde celo na svoji nekdanji domačiji. Vredna branja!

-Davorinka


Zgodbo postavi v koncentracijsko taborišče, v pivovarno Zipf, ki je bila tudi ena od podružnic Mauthausna, o katerem izvemo, da so v njem bili zaprti interniranci, ki so sodelovali pri izdelavi raket V1 in V2. Zgodba je deloma zasnovana po usodi slovenskega interniranca Janeza Godca, zato je branje še bolj zanimivo in je pričevalec tedanjih krutih dogodkov, ki jih zagotovo ne smemo pomesti pod preprogo in se delati, da se niso zgodili.

-Anika


Knjiga je zelo dobra, hitro berljiva in zanimiva. Ker je notri veliko zgodovine, povezane z drugo svetovno vojno, ta knjiga zna biti še posebej zanimiva za tiste, ki radi raziskujemo zgodovino (tudi jaz sem med temi). No, pa tudi ljubitelji kriminalk pridejo tukaj na svoj račun. Profesor zgodovine se želi svojih frustracij rešiti s kolesom. Honorarno vodi zgodovinski krožek v domu za ostarele, ko mu nekega dne starejši mož v roke potisne ključ. Naslednji dan tega gospoda najdejo mrtvega. Priporočam v branje!

-Majda


Zelo duhovita in razburljiva zgodba o tem, kako tudi z najboljšimi nameni ne uspemo izpolniti cilja, ko pa je toliko pomembnejših drugih stvari (sumljive smrti in zelo slovensko pogrevanje 2. svetovne vojne, kdo je kdo in kdo je koga), na koncu pa seveda obvezen nauk, da preteklost vsakega dohiti, kot se za vsako pravo kriminalko spodobi.

-Neža


Radmiloviča poznam iz njegovih Zapisov iz močvirja, ki jih redno poslušam. Knjiga je vrhunska na vseh ravneh – potek zgodbe, junaki, zgodovinske reference, humor … Še najbolj mi je bila všeč “slovenskost”, ki jo lahko začutimo le v delih naših piscev – od frustracije okoli tega, da je treba kolesariti, večnega ločevanja med partizani in domobranci, humornega opisa domov za starejše do odnosa med mestom in vasjo … Vsekakor krasen slovenski krimič.

-Tina


Najbrž je to najbolj dodelana kriminalka slovenskih avtorjev. Tole sem prebrala na mah … Si predstavljate, kako vas morje avgusta potegne vase? Takoj se spomnite prijetne topline neznanske količine vode, ki samo čaka, da se stopite z breztežnostjo vode in jo nežno odrivate.
Sprva je bil nezaupljiv, a pogovor ga je kot morja avgusta potegnil vase, da je pozabil na čas …”

-Živana


 

Iskanje priporočil
  • Jezik

  • Ciljna skupina

  • Leto izida

  • Tema

  • Zvrst

  • Format

  • Oznake