Požgani možgani: presenetljiva resnica o žitaricah, ogljikovih hidratih in sladkorju – tihih ubijalcih vaših možganov
Požgani možgani: presenetljiva resnica o žitaricah, ogljikovih hidratih in sladkorju – tihih ubijalcih vaših možganov
- Avtor: David Perlmutter
- Zvrst: Zdravje
- Jezik: slovenski
- Ciljna skupina: odrasli
- Leto izida: 2015
- Založba: UMco, Ljubljana
- Fizični opis: 381 str., 21 cm
Ali pšenica res tiho ubija naše možgane? Avtorjeva hipoteza je, da žitarice, gluten, fruktoza, sladkor in ogljikovi hidrati povzročajo nevrološke bolezni. So povzročitelji degenerativnih možganskih okvar, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsovova bolezen, vodijo pa tudi v nevrološka stanja, migrene, depresije, bipolarne motnje ter avtoimune bolezni. Vsi ti dejavniki so tudi odločilni povzročitelji zaskrbljujočega naraščanja debelosti, diabetesa in srčnih obolenj. Perlmutter ljudem svetuje, kako pravilno spremeniti prehrano. Zmanjšati je potrebno vnos glutena in ogljikovih hidratov, ob tem pa se opira na že znane študije. Idealna in najbolj zdrava prehrana je po njegovem mnenju prehrana, ki vsebuje kar najmanj ogljikovih hidratov in veliko zdravih maščob. Za dobro počutje in zdravje možganov sta poleg prehrane pomembna tudi telesna aktivnost in kvaliteten spanec. Avtor je v zadnjem poglavju zbral tudi praktične primere jedilnikov, ki nam pomagajo pri spremembi prehrane ali pa jih uporabimo kot idejo za sestavo zdravega jedilnika. Delo nevrologa in specialista za nutristiko Perlmutterja se vsebinsko deloma povezuje z že izdanima knjigama Paleorecept avtorja Robba Wolfa in Mastne laži Roberta H. Lustiga. Zanimivo branje, predvsem o škodljivosti glutena za naše možgane. (HB)