Na vsebinoNa glavni meni

Revolucija ene slamice

Masanobu Fukuoka
Ocena gradiva
1 2 3 4 5
Masanobu Fukuoka

Revolucija ene slamice

Ni ga tako čudovitega kraja, kot je naš svet. Odkar sem kot mladenič začutil veselje ob tem, da preprosto samo živim, sem se odločil uživati v neobremenjeni vrnitvi k življenju, povsem izpraznjenemu človeškega vedenja in človeškega početja. Toda …

Masanobu Fukuoka se je že mlad odločil za sonaravno kmetovanje. Zapustil je dobro službo in se posvetil raziskovanju takšnega kmetovanja, ki le podpira procese naravne rasti, brez obilice dela, saj je to le posledica našega vmešavanja v naravni red. Tako kot ostala živa bitja ima po njegovem mnenju tudi človek možnost preživeti v naravnem okolju brez pretiranega truda, le razumeti mora naravne procese in jih upoštevati pri pridelavi hrane.

Na njegovem posestvu v sadovnjaku naravno rastočih citrusov med pleveli in travami raste tudi zelenjava (z rastjo med drugimi rastlinami pridobi na hranilnosti), žitarice na polju pa kolobari in s tem ohranja kvaliteto tal.

Revolucija ene slamice je razmišljujoča, navdihujoča, zenovsko prečiščena knjiga avtorjevih razmislekov o resnično naravnem bivanju, o naravnih okusih, naravni lokalni prehrani, sproščenem bivanju v naravi, ki so ga civilizacijske pridobitve že skoraj v celoti zadušile.

»Prihodnost človeštva ni v kakšnem početju. Da je narava vse bolj opustošena, da se njeni viri izčrpavajo, da človekovo srce ne najde miru pred skrbmi in da človek stoji na robu notranjega razkola, je posledica tega, da je nekaj počel.

Treba mu ne bi bilo nič, smel ne bi delati nič. Rešitev za človeštvo bi bila ravno sprožitev gibanja za to, da ne bi sprožali ničesar več. Druge poti na tej točki ni več.« (MS)

Iskanje priporočil
  • Jezik

  • Ciljna skupina

  • Leto izida

  • Tema

  • Zvrst

  • Format

  • Oznake