Na vsebinoNa glavni meni

Skrivno življenje čebel

Sue Monk Kidd
Ocena gradiva
1 2 3 4 5
Sue Monk Kidd

Skrivno življenje čebel

Roman Skrivno življenje čebel je postavljen v šestdeseta leta prejšnjega stoletja v ameriško zvezno državo Južna Karolina. Črnska populacija prvič prejme volilno pravico in se lahko prijavi v register volilnih upravičencev. Toda kljub temu je rasizem še vedno močno prisoten.

Štirinajstletna prvoosebna pripovedovalka zgodbe Lily živi brez mame pri črnski hišni pomočnici Rosaleen in svojem očetu T. Rayu, ki jo zaničuje, kaznuje in izkorišča za delo. Trpinčeno dekle si močno želi razkriti preteklost svoje mame, na katero jo vežejo le medli spomini. Zakaj ju je zapustila in ali je sama res kriva za nesrečo, v kateri je mama izgubila življenje? Ko Rosaleen odide v mesto, da bi se vpisala v register volilnih upravičencev, jo Lily spremlja. Na poti naletita na belce, pride do prepira in fizičnega obračuna. Obe pristaneta v zaporu, Rosaleen pa kasneje po krutem pretepu še v bolnišnici. Lily, ki zapor lahko zapusti, jo z zvijačo reši in odideta od doma. Pri sebi ohrani le mamino sliko črne Marije, na hrbtu katere je bil zapisan kraj Tiburon, ki je tudi njun cilj. Ko po naključju v eni izmed trgovin na poti zagleda identično slikico na kozarcu meda, ju pot naposled privede do črnske medarke Auguste Boatwright in njenih sester.

Za Lily se prične novo življenje, napolnjeno z ljubeznijo in harmonijo. Ponovno zaživi, spozna življenje čebel in postane urna medarka. Toda ves čas gostovanja je v njej želja spoznati skrivnost mame, saj odkrije, da je v isti hiši živela tudi ona. Pogovor z Augusto ji razodene stvari o materi, ki jih še ni vedela. Postane šokirana, saj spozna, da jo je mama zapustila, zavedati pa se prične, da je za smrt matere zagotovo odgovorna ona. Kmalu se na vratih prikaže tudi T. Ray, ki mu uspe ugotoviti njeno skrivališče. Lily želi odpeljati domov, toda Augusta ga naposled le prepriča, da je tu našla svoj novi dom, zato se vda in odide brez nje. Pri njegovem odhodu ga Lily zaustavi in še zadnjič povpraša, če je mamo res ustrelila ona. Ji pove resnico? V romanu se prepletajo rasizem, odraščanje dekleta, spoznavanje samega sebe. Pomemben del zgodbe je tudi trdna skupnost žensk, sester Boatwright. Na začetku vsakega poglavja so navedena tudi različna dejstva iz življenja čebel, ki so uvod v nadaljnje dogajanje samega romana.

Po knjigi je bil leta 2009 posnet tudi film.

Iskanje priporočil
  • Jezik

  • Ciljna skupina

  • Leto izida

  • Tema

  • Zvrst

  • Format

  • Oznake