Na vsebinoNa glavni meni

Slovencem

Dragan Šanda
Ocena gradiva
1 2 3 4 5
Dragan Šanda

Slovencem

Jezikoslovec Dragan Šanda je bil rojen leta 1881. Zaradi jasno izražene narodne zavesti je padel v politično nemilost in njegove študije so tako ostale v rokopisu in niso bile objavljene niti v kraljevi niti v socialistični Jugoslaviji.

V knjigi Slovencem so tako prvič objavljene štiri njegove študije:

 1. Slovenstvo grofov celjskih, v kateri dokazuje, da so Celjski knezi po rodu in političnem udejstvovanju Slovenci;
 2. Zgodovinski razvoj zemljepisne razsežnosti ozemlja Slovencev, ki je nastala tik pred koncem druge svetovne vojne in kjer je zgodovinsko utemeljena slovenska vzhodna meja, ki bi jo bilo po avtorjevem mnenju treba povleči do Blatnega jezera;
 3. Kajkavci in staroslovenščina od historične strani, ki je morda Šandovo najpomembnejše besedilo in v katerem dokazuje neposredno povezavo današnjih Slovencev s predniki iz devetega stoletja, katerim so bili namenjeni staro-cerkveni slovenski krščanski teksti. Morda najvažnejši element študije tvori okoliščina, da avtor k Slovencem ne prišteva le kajkavcev, temveč tudi čakavce, kar dokazuje z jezikovnimi in zgodovinskimi dejstvi ter z ledinskimi imeni;
 4. Četrto besedilo pa tvori spis Rod slovenskih vojvod 8. do 9. stoletja, ki je izsek iz Šandovega izjemno obsežnega rokopisa z naslovom Genealogija slovenskega srednjeveškega plemstva in v katerem se ukvarja z obdobjem slovenskih karantanskih vojvodov.

V uvodu je dodan dokaj obsežen komentar vsakega od štirih spisov izpod peresa Andreja Šiška. Knjiga je obvezna literatura za vsakogar, ki se ljubiteljsko ali profesionalno ukvarja z vprašanjem preteklosti Slovencev. (MG)

Iskanje priporočil
 • Jezik

 • Ciljna skupina

 • Leto izida

 • Tema

 • Zvrst

 • Format

 • Oznake