Na vsebinoNa glavni meni

Nagrada Green Library Award

Nagrado Green Library Award krovna mednarodna knjižničarska organizacija IFLA od leta 2016 podeljuje za najboljšo predstavitev zelene knjižnice, ki sporoča njeno zavezanost trajnostnemu ohranjanju okolja in ozaveščanju glede vodilne družbene vloge knjižnic pri okoljski vzgoji.

V svetu že dodobra uveljavljeni koncept zelene knjižnice, ki zaznamuje sodobne knjižnice 21. stoletja, je prva v Sloveniji načrtno vpeljala ravno vodja Knjižnice Šentvid, mag. Ana Zdravje.

Pred prijavo na Iflino tekmovanje je zeleno Knjižnico Šentvid s svojim referatom uspešno predstavila že na mednarodni konferenci »Let’s Go Green!«, sploh prvi na temo zelenih knjižnic, ki je med 8. in 10. novembrom 2018 potekala v hrvaški narodni in univerzitetni knjižnici v Zagrebu, kjer je tudi dobila povabilo za sodelovanje natečaju Green Library Award.

Knjižnica Šentvid je na nagradnem natečaju leta 2019 v zelo tesni konkurenci med 34-mi prijavljenimi knjižnicami z vsega sveta zasedla zavidljivo 5. mesto. Prehitela je celo New York Library Association in njihovo predstavitev.

Končni rezultati za leto 2019:

Zmagovalka četrtega natečaja IFLA Green Library Award je Biblioteca Pública Municipal Daniel Guillard iz Calija v  Kolumbiji.

5 finalistov:

  1. Madžarska, Kiskunfelegyha: Sándor Petöfi Town Library
  2. Irska, Cork: The Boole Library at University College Cork
  3. Francija, Reunion: Media Library of Saint‐Joseph
  4. Slovenija, Ljubljana: Knjižnica Šentvid, MKL
  5. ZDA, New York: »Sustainability Initiative of the New York Library Association«

Nagrado zmagovalni predstavitvi in priznanja petim finalistom so podelili na letošnjem kongresu IFLA WLIC 2019, ki je med 24. in 30. avgustom potekal v Atenah.

Predstavitev zelene Knjižnice Šentvid

Izjemen uspeh predsednice DBL – 5. mesto na natečaju IFLA Green Library Award 2019

IFLA Green Library Award 2019

IFLA Green Library Award 2019 Winners Announced