ponedeljek, 30. avgusta 2021

Direndaj z zmajem – Saša Koren in Andreja Kmetec

V Knjižnici Prežihov Voranc je tudi letos že tradicionalno ob koncu poletnih počitnic, 25. in 26.avgust 2021, potekala ekološko obarvana dvodnevna literarna ustvarjalna delavnica v sklopu projekta Dajmo jim vetra. Letos je bila pozornost posvečena Kajetanu Koviču in njegovemu literarnemu mladinskemu liku po imenu Zmaj Direndaj. Skupaj bi upihnila 130 svečk, gospod Kovič 90 in Direndaj 40.

 

Njima v čast smo se v sredo, 25. 8., v atriju knjižnice ob prebujanju prijetnega poletnega dopoldneva zbrali dve knjižničarki, vodji delavnice, ter 6 otrok. Po začetni predstavitvi imen smo spoznali Zmaja Direndaja in prisluhnili Andreji, ki je otrokom povedala njegovo navihano zgodbo, v kateri nagaja ljubljanskemu zmajskemu županu. Čudili smo se, kako veliko jedi lahko poje in ugotovili, da to lahko počnejo samo zmaji. Andreja je otrokom predstavila še grb Ljubljane in znameniti Zmajski most, nato pa smo pričeli z ustvarjanjem požrešnega zmaja, Direndajevega bratranca, ki namesto tort in zrezkov jé kovance. Otroci so poiskali potreben material. Reciklirali smo plastične jogurtove plastenke in kartonaste kolute straniščnega papirja ter po svojih zamislih izdelali hranilnik. Dekleta so bila bolj naklonjena zmajčicam in jim iz dodatkov ustvarile čudovite bleščeče ter pisane obleke z najrazličnejšimi vzorci. Fantje so se posebej potrudili pri izrezovanju rok in repov. Vsekakor je bil najpomembnejši element vsakega zmaja gobec, ki bruha ogenj. Kadar je vzdušje prijetno in zabavno, čas hitro beži, zato smo se še prehitro morali posloviti. Otroci so obljubili, da se naslednji dan vidimo in s svojimi zmaji odhiteli domov.

Razpoloženje udeleženk četrtkovega dopoldneva, 26. 8., je napovedovalo živahno druženje. Štiri dekleta so z veseljem pomagala pri obnovitvi zgodbe in bila ob ugotovitvi, da se nam je navihani Direndaj čez noč skril, takoj pripravljena na iskanje. Preučile smo zemljevid knjižnice, ki nam ga je pustil zmaj in se podale po prvih sledeh, ki nam jih je pustil. Po uspešno razvozlanem prvem namigu, smo s skupnimi močmi uspešno poiskale knjige, ki so skrivale dodatne namige ter nas na koncu pripeljale do Zmaja Direndaja in nagrade, zaboja s čokolado. Poleg sladkih zavojčkov smo prejele tudi svinčnike iz katerih smo v nadaljevanju izdelale vsaka svojo fračo ali kot smo jo poimenovale metalec ognja. Preizkusile smo jih na tarči in ugotovile, da je ciljanje težko in je potrebno včasih vztrajati, da dosežemo svoje cilje. Za zaključek druženja smo Direndaju narisale in napisale razglednice ter jih opremile z zmajskimi znamkami.

Zmajski direndaj in dvodnevno druženje z otroki je bilo s tem uspešno zaključeno.