sreda, 15. marca 2023

Bralnospodbujevalna akcija 2023

Posebne knjige – posebne zgodbe

Ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke, v MKL, Pionirski skupaj s Slovensko sekcijo IBBY tradicionalno pripravimo Bralnospodbujevalno akcijo. Akcija 2023 je motivirana z letošnjo poslanico IBBY, ki jo je zasnovala Grška sekcija IBBY in nosi naslov Jaz sem knjiga, preberi me! pesnika Vagelisa Iliopoulosa in ilustratorke Photini Stephanidi, ki je ustvarila plakat.

V okviru akcije sta mag. Darja Lavrenčič Vrabec in Ida Mlakar Črnič pripravili tematski seznam s 130 bralnimi predlogi. V prvi del seznama, Zgodbe o knjigah, so vključena literarna dela, katerih tema so zgodbe o knjigah, branju, bralcih, knjižnicah, knjigarnah. Drugi del seznama, Zgodbe o knjigah – za odrasle, izpostavlja strokovno in leposlovno literaturo o pomenu branja za odraščanje in razvoj otrok v digitalni resničnosti. Tretji del seznama je namenjen zgodbam, ki govorijo o otrocih in mladih s posebnimi potrebami ali pa so namenjene prav njim. Ta del seznama smo poimenovali Posebne zgodbe. Pri njem je sodelovala tudi mag. Tilka Jamnik.

Za ogrevanje vas vabimo, da si seznam ogledate, preberete, natisnete, podčrtate, ga vključite v svoje delo in se odpravite v knjižnice, knjigarne ali pa pobrskate po domačih knjižnih policah in se potopite v branje. Če želite še malce pospešiti svoj bralni utrip, se nam 5. aprila pridružite v Knjižnici Otona Župančiča na Simpoziju Pionirske z naslovom Posebne knjige – posebne zgodbe, kjer boste dobili dodatne ideje, kako seznam uporabiti.

Za raztezanje Mestna knjižnica Ljubljana ob Bralnospodbujevalni akciji 2023 razpisuje tudi likovni in literarni natečaj ter k sodelovanju vabi vrtce, šole in knjižnice iz vse Slovenije. Natečaja sta se zaključila v prazničnem decembru (nagrajenci).

130 bralnih predlogov

Sodelovanje

Pravilna in pogoji sodelovanja na likovnem natečaju

Pravilna in pogoji sodelovanja na literarnem natečaju

Soglasje starša ali skrbnika