petek, 22. marca 2024

Bralnospodbujevalna akcija 2024

VAJE V RASTI: ČUDEŽNA MOČ KNJIŽNIH SERIJ

Bralnospodbujevalno akcijo 2024 (BSA) začenjamo kakor vsako leto 21. marca, na svetovni dan poezije, in jo zaključujemo konec leta 2024. Tudi tokrat jo povezujemo s poslanico mladim bralcem, ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otro­ke. Letos jo je prispevala Japonska sekcija IBBY. Njeno vodilo je slikovita prispodoba branja kot potovanja »Na krilih zgodb, z močjo domišljije proti novim začetkom.«

S  simbolično podobo japonske pisateljice Eiko Kadono želimo z letošnjo BSA doseči mlade bralce, njihovo pozornost, navdušenje, pospešeno bitje srca, skratka pripravljenost, da jih »potujoča zgodba« najde, počasi odpre svoje strani in jim pove zgodbo, ki si jo želijo slišati.

Osrednja tema je čudežna moč priljubljenih knjižnih serij, na katere se mladi bralci hitro navežejo in jih vzamejo za svoje. S pričakovanjem nadaljevanja oziroma »nove­ga začetka« svojim najljubšim knjižnim junakom in njihovim zgodbam podarijo priložnost, da rastejo in živijo naprej.

Gradivo BSA prinaša seznam z 29 knjižnimi serijami, ki je razdeljen na 4 starostne stopnje in vsebuje namige za obbralne in pobralne dejavnosti. Ob izteku akcije, 15. novembra, bomo izbrane aktivno sodelujoče mentorje nagradili s knjižnimi nagradami. Več informacij najdete v gradivu spodaj.

Bralni seznam:

Knjižnim serijam smo posvetili tudi pomladni simpozij Pionirske. Tisti, ki se nam niste uspeli pridružiti, lahko do predstavitev dostopate v našem spletnem arhivu.

Fotografije s simpozija