četrtek, 7. oktobra 2021

Noč v knjižnici: bedimo z Leonardom

Petek, 1. oktobra, dan se počasi prevrača v noč. V Knjižnico Bežigrad prihajajo mladi, stari med 11 in 16 let, odločeni, da to noč ne bodo spali, saj je za njih pripravljen celonočni program z Leonardom, našim čukom, naravoslovnim mojstrom, ki povsem zaživi šele ponoči.

Srečanje smo pričeli s spoznavnimi igrami, ga nadaljevali s predavanjem Saša Dolenca, ki nam je predstavil pomembne osebnosti iz sveta medicine. Med drugimi Zoro Janžekovič, ki je svetovno znana pionirka na področju kirurškega zdravljenja opeklin z lastno izvirno metodo. Predavanju je sledila debata »pro et contra«, kjer so se udeleženci soočili z argumenti in protiargumenti sprejetja zakona o obveznih gospodinjskih delih za otroke. Polnoč smo praznovali s sladkim premorom. Kmalu po polnoči nam je Uroš Kuzman pripravil znanstveni stand up, na katerem smo se namučili z računanjem. Za tem je prišel naslednji gost, Tomaž Ogrin z Instituta Jožef Štefan, ki nas je dodobra prebudil s poskusi s helijem, tekočim dušikom in vodikom.

Kaj se zgodi, če milnici, napolnjeni z vodikom, približamo iskro?

Ob 3. uri zjutraj je sledil sprehod do Spominskega parka Navje, kjer nam je igralka Lana Bučevec prebrala nekaj del literatov, ki so tam pokopani. Sledile so tri delavnice, na katerih so mladi pod vodstvom mladih risali, izdelovali svetilke in izvajali kemijske poskuse. Ob sedmih zjutraj se je pričelo daniti, nato pa smo celonočno dogajanje predstavili staršem mladih. Druženje smo zaključili ob 9. uri zjutraj, zaspani, a navdušeni, da se zopet srečamo prihodnje leto.

Program smo pripravili zaposleni v Mestni knjižnici Ljubljana – Knjižnici Bežigrad, skupaj s prostovoljci in donatorji: SPAR D.O.O., RADENSKA D.O.O., VITAMINČEK, LJUBLJANSKE MLEKARNE D.O.O., GAJBICA, DON DON D.O.O., KRKA d.d., GOSTINSKO PODJETJE TROJANE D.O.O., SADJE V PISARNI, ŽITO D.O.O., HALO PINKI, LJUBLJANSKI DVOR, CAPRICCIO, INTERSNACK D.O.O.