ponedeljek, 23. oktobra 2023

Obletnica zbirke Čebelica

“Čebelic je veliko in pravljic je veliko.” (Ela Peroci o zbirki Čebelica)

Letos ima okroglo obletnico zbirka Čebelica, ki jo je leta 1953 pod okriljem Mladinske knjige, ustanovila Kristina Brenk in jo urejala naslednjih 20 let. Saj veste, to so tiste simpatične knjižice majhnega formata s čudovitimi pravljicami. V sedemdesetih letih je v zbirki izšlo 471 knjižic, natisnjenih izvodov pa je bilo več kot šest milijonov.

V sredo, 25. oktobra, ob 11.00 se bo v dvorani Knjižnice Otona Župančiča odvila osrednja slovesnost, ki jo organizira založba Mladinska knjiga v sodelovanju z našo knjižnico. Častna pokroviteljica jubileja je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Na slovesnosti bodo podeljena priznanja nagrajencem prazničnega natečaja Leti, leti – 70 let, ki je potekal pod okriljem revij Ciciban in Cicido. Z nami bodo tudi ustvarjalci in soustvarjalci letošnjih jubilejnih čebelic, Andrej Rozman Roza pa nas bo popeljal v svet domišljije. Po slovesnem dogodku bo predsednica Nataša Pirc Musar na mladinskem oddelku knjižnice odprla razstavo izbora čebelic od začetka do danes.