ponedeljek, 13. junija 2022

Odprtje razstave manga ilustracij – Michiyo Akaishi

Michiyo Akaishi, rojena 11. oktobra 1959 v Urawi, je japonska ustvarjalka mange. Diplomirala je na srednji šoli za dekleta Dai-Ichi v prefekturi Saitama, nato pa obiskovala univerzo Musashino Art, kjer je diplomirala iz oblikovanja komercialnih plastičnih modelov. Leta 1979 je osvojila prvo mesto na tekmovanju Shogakukan Shinjin Comic Award.

Debitirala je z zgodbo Marshmallow Tea wa Hitori de, ki je bila objavljena januarja 1980 v izdaji mang za deklice Bessatsu Shōjo Comic. Manga One More Jump je leta 1994 prejela nagrado Shogakukan Manga za otroško mango. Leta 2008 pa je bila ena od ocenjevalk 53. tekmovanja Shogakukan Manga.

Razstavo bomo odprli v sredo, 15. junija, ob 19.30.

Vsebina razstave

Pričujoča razstava predstavlja šestdeset novejših črno-belih in barvnih del Michiyo Akaishi iz njenih sedmih objavljenih manga stripov z naslovi: Zasebna igralka, Nekaj vidim za teboj, Angelske trobente, Večnost nebeške mitologije, Zaslepljujoč ~ Filmska romanca iz obdobja Taisho, Yukariko Kannazukijino elegantno odlašanje in Temačni zvitek gospoda Pozabe iz Kamakure.

Zasebna igralka (2003‒2020) je zgodba o nadarjenem mladem dekletu Shiho, ki obiskuje srednjo šolo. Namesto, da bi svoj igralski talent uporabila za snemanje filmov, se prijavi v agencijo, ki zagotavlja igralce za osebno uporabo, na primer v vlogi zaročenke naročniku, katerega starše skrbi njegovo zasebno življenje.

Nekaj vidim za teboj (2020‒) govori o dekletu, ki je zaščitila otroka pred uličnimi demoni in bila v procesu zabodena in od takrat lahko vidi skozi ljudi, ter o resnem mladeniču s krili na hrbtu, ki v sebi nosi nevarno skrivnost.

Angelske trobente (2012‒2017) govori o obdobju, ko je virus, ki je izbruhnil ob velikem potresu in je mutiral s sevanjem, okužil otroke, ki so s tem dobili posebne sposobnosti. Bežati morajo pred vladno agencijo, ki jih poskuša ujeti, zato stopijo skupaj in se skupaj borijo. Serija je nastala po velikem potresu na vzhodu Japonske.

Večnost nebeške mitologije (2003‒2020) je zgodba o sodobni japonski asistentki v svetišču, ki lahko zruši boga. Glavna junakinja je Kosomo, dobrosrčno dekle, ki so ji presadili srce 99-letne asistentke v svetišču in je nenadoma postala stara 100 let. Oseba v črnem to dekle ščiti, ona pa ljubi tistega, ki ji je srčno vdan.

Zaslepljujoč ~ Filmska romanca iz obdobja Taisho (2018‒2020) je zgodba o moškem po imenu Otojiro, ki je igral žensko v nemem filmu, v katerega se zaljubi fant Takao, misleč da je ženska.

Yukariko Kannazukijino elegantno odlašanje govori o 70-letni ženski po imenu Yukariko Kannazuki, ki živi uglajeno in svobodno življenje.

Temačni zvitek gospoda Pozabe iz Kamakure se odvija v sodobni Kamakuri in govori o mladeniču, ki lahko briše spomine. Ta mladenič oblečen v hakamo se imenuje Keshiya, g. Pozaba, dekle v uniformi pa ima moč, da ga obdrži na tem svetu.

Sporočilo umetnice

“Moje ime je Michiyo Akaishi, in sem ustvarjalka mange. Ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo, vam želim predstaviti svoja dela. Ilustracije za stripe manga rišem že več kot 40 let, v zadnjih 10. letih pa je tudi svet japonske mange postal bolj digitalen, zato analogne slike rišem digitalno. To je eden od načinov risanja mange, ki si ga lahko pogledate v enem izmed posnetkov. Ker zaradi pandemije novega koronavirusa in vojne žal ne morem biti z vami, me veseli, da sem vam lahko poslala svoja digitalna dela, vsem sodelujočim pa se za njihov trud iskreno zahvaljujemo. Vsekakor bom prišla v prelepo Slovenijo, ki so mi jo priporočile tudi prijateljice, ki so Slovenijo že obiskale in od katerih sem slišala najlepše zgodbe. Želim si, da se prijateljstvo med Japonsko in Slovenijo še bolj okrepi ter upam na čimprejšnji mir na svetu in konec širjenja okužbe.”