torek, 5. septembra 2023

Katalog slikanic z vsega sveta

The World Through Picture Books

Na letošnjem kongresu IFLA v Rotterdamu je bila predstavljena tretja izdaja kataloga The World Through Picture Books z anotiranim seznamom slikanic, ki jih priporočajo knjižničarji z vsega sveta. Pobudo za sodelovanje pri katalogu je podala Pionirska – Center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, ki je v sodelovanju s Slovensko sekcijo IBBY želi na ta način promovirati najbolj kakovostne slovenske slikanice.

Program od leta 2011 vodita IFLA Sekcija knjižnic za otroke in mlade odrasle ter IBBY. Prva izdaja je bila objavljena leta 2012, leta 2015 pa jo je nadomestila razširjena druga izdaja, ki prinaša izbor 500 knjig v 37 jezikih. Na tem seznamu je bila z izborom desetih klasičnih slovenskih slikanic zastopana naša dežela. Izbor, ki sta ga pripravila Pionirska in Slovenska sekcija IBBY, predstavlja različne avtorske pisave ter slovenske slikanice, ki jih različne generacije nosimo v kulturnem spominu – od Župančičevih Mehurčkov dalje. Gradivo je prevedla prevajalka Tina Mahkota.

Leta 2021 je delovna skupina začela pregledovati seznam in ustvarjati novo, tretjo izdajo, ki vključuje 530 knjig iz 57 držav napisanih v 37 jezikih. Pionirska ter Slovenska sekcija IBBY sta pripravili izbor novejših slovenskih slikanic, ki postajajo klasike. Gradivo je prevedla prevajalka Julija Potrč Šavli.

Z velikodušnimi donacijami založnikov, ki so prispevali izvode knjig, sta nastali dve razstavni zbirki vseh knjig vključenih v katalog. Ena domuje v nacionalni knjižnici v Franciji, druga na Japonskem. Zbirki sta na voljo vsem zainteresiranim za ogled, za študijske namene ter za potujoče razstave.

Kongresa IFLA v Rotterdamu 2023 se je udeležila tudi sodelavka MKL Lavra Tinta, kot nova članica IFLA Sekcije knjižnic za otroke in mlade odrasle. Na razstavo je odnesla eno od slikanic zadnjega slovenskega izbora, Tunes from mousedale dunes (Drobtine iz mišje doline), avtoric Anje Štefan in Alenke Sottler, ki je izšla pri Mladinski knjigi, prejemnica prejemnica priznanja zlata hruška.