sreda, 23. junija 2021

Z vsakim dihom me je manj – Irena Kazazić

22. junij 2021, Knjižnica Prežihov Voranc

Na umetniškem dogodku ob odprtju razstave Z vsakim dihom me je manj se je s svojimi najnovejšimi deli predstavila slikarka Irena Kazazić, z umetniško besedo pa nas je nagovorila pisateljica Sanja Pregl.

 

Irena Kazazić

Diplomirana slikarka Irena Kazazić, v raziskovanju subtilne plati popa, likovni svet gradi z živimi barvami in močno izrazno poetiko. Svoja dela rada implicira v različnih medijih (moda, glasba, design, književnost) v ta namen rada sodeluje z izvajalci uporabne umetnosti. Dela predstavlja na številnih razstavah v Sloveniji in tujini. Živi in dela v Ljubljani.

Sanja Pregl

Pisateljica in kolumnistka Sanja Pregl že več kot dve desetletji piše za otroke in odrasle. Doslej je v slovenščini izšlo osemnajst njenih izvirnih knjig. Je prejemnica mednarodne literarne nagrade, njena dela so prevedena v več tujih jezikov.

Dihanje

Takoj ko sem se dotaknila sveta Irene Kazazić, sem vstopila v svet ženskih podob, likov in oseb. Protagonistke njenih slik so ženske, snovanje in odprtje razstave poteka v sodelovanju s pisateljico Sanjo Pregl, razmisleki o povezavi razstave z literaturo se vrtijo okoli junakinj in ustvarjalk.

Razstava Z vsakim dihom me je manj v središče postavlja sliko z naslovom Snežna kraljica. Pravljica o Snežni kraljici govori o pogumni deklici Gerdi, ki premaga številne ovire, da s svojimi solzami stali zaledenelo srce prijatelja Kaya in ga reši spon Snežne kraljice.

Portret Snežne kraljice je obdan s podobo ženske, ki jo snemajo s križa, z voščilom za novo leto s 500 euri, žensko, zaprto v bleščečo škatlo, aktom, zastonj karto za obisk muzeja in žensko ki jé pečen krompirček, pripravljen v globalizirani verigi s hitro prehrano, revijo, znižano za 50 %. Snežna kraljica vlada svetu potrošništva, instant umetnosti, svetu, kjer srečo lahko kupimo in kjer družbeno-kritična misel ni več vrednota. Ženska na križu tega sveta ne odreši, odreši pa ga lahko Pika Nogavička. Serija slik z motivom te pogumne, igrive, radovedne in nepokvarjene deklice daje upanje, da ima pristna umetnost moč, da svet postavi v tirnice pravih vrednot.

Čisto popolnost pa lahko dosežemo šele, če je svet v ravnovesju, to pomeni, da morata biti uravnotežena tudi moški in ženski pol. To harmonijo prinaša Sanja Pregl v svojem romanu Izgubljene dvojine. V zapletenih odnosih treh žensk in moškega se sreča izkristalizira šele v iskrenem in strastnem ljubezenskem razmerju. Takrat se zavemo, da nas je z vsakim dihom lahko tudi več.