torek, 31. januarja 2023

Znani nominiranci za Dublin literarno nagrado 2023

Objavljen je začetni seznam nominirancev za nagrado Dublin Literary Award, ki jo podeljujejo Dublinske knjižnice, v celoti pa sponzorira Dublinski mestni svet. Gre za unikatno nagrado, saj nominirance predlagajo splošne knjižnice večjih mest po vsem svetu, izbor pa opravi mednarodna žirija, ki je na novo sestavljena vsako leto.

Za nagrado je lahko predlagan roman v angleščini ali roman, ki je bil v preteklem letu prvič objavljen v angleškem prevodu. Letošnji seznam vključuje 70 romanov, od tega 29 v prevodu. Seznam desetih finalistov bo objavljen v marcu 2023, zmagovalec pa bo znan v maju 2023.

Na izvrsten in raznolik seznam se je uvrstila tudi slovenska avtorica Ana Schnabl z romanom The Masterpiece (v prevodu Davida Limona), ki smo jo nominirali v Mestni knjižnici Ljubljana z obrazložitvijo: »avtorica z odličnim poznavanjem človeške narave, naših vzgibov in hotenj bralce v bogati literarni prozi postavlja pred večno vprašanje o ceni osebne avtonomije in moči ljubezni, obenem pa nam preko romanesknega junaka odpre vrata v pisateljsko delavnico in osvetli pomemben aspekt umetniškega ustvarjanja.«

Celoten seznam nominirancev je dostopen na spletni strani nagrade (https://dublinliteraryaward.ie/).  Vabljeni k branju Mojstrovine in ostalih nominirancev ali preteklih zmagovalcev, ki so na voljo v naših knjižnicah, med njimi tudi romani The Art of Losing francoske avtorice Alice Zeniter, ki je nagrado prejela lani, Lost Children Archive mehiške avtorice Valerie Luiselli in Milkman irske avtorice Anne Burns, ki sta nagrado prejeli v letih 2021 in 2020.