torek, 1. februarja 2022

Znani nominiranci za Dublin literarno nagrado

Objavljen je bil začetni seznam nominirancev za nagrado Dublin Literary Award, ki jo podeljujejo Dublinske knjižnice, v celoti pa sponzorira Dublinski mestni svet. Gre za unikatno nagrado, saj nominirance predlagajo splošne knjižnice večjih mest po vsem svetu.

Med nominiranci sta tudi dva slovenska romana, Mazohistka (The Masochist) Katje Perat, ki so ga predlagali v Mariborski knjižnici, ter Figa (The Fig Tree) Gorana Vojnovića. Slednjega smo predlagali v Mestni Knjižnici Ljubljana, pri nominaciji pa se nam je pridružila tudi Mestna Knjižnica Rijeka, kjer so zapisali da zna Vojnović “upodobiti zelo intimno zgodbo ter ji dati univerzalen pomen“. Figa je spretno napisano raziskovanje spolzkosti spomina, v katerem glavni lik Jadran skozi razkrivanje prepletene zgodbe treh generacij svoje družine reflektira o lastnem življenju. Obe deli sta v angleškem prevodu izšli pri založbi Istros Books.

Za nagrado je lahko predlagan roman v angleščini ali roman, ki je bil v obdobju zadnjih petih let prvič objavljen v angleškem prevodu. Letošnji seznam vključuje 79 romanov, od tega 30 v prevodu. Seznam desetih finalistov bo objavljen v marcu 2022.