Baklo upora je prižgal tunizijski prodajalec Mohamed Buazizi, hitro je preskočilo v Egipt na trg Tahrir, potem je plamen zajel še nekatere druge arabske dežele, najmočneje Libijo in Sirijo, kjer je prerasel v obupano državljansko vojno, ki traja in traja.

Staro celino je k uporu spodbudil finančni zlom in zahteve po neusmiljenem varčevanju na njenem jugu: Grčiji je sledila Španija, nato Ciper in končno tudi Slovenija.

»Grčija je znotraj Evropske unije prva žrtev mednarodnih finančnih institucij in velikega kapitala, ki se je odločil pomesti s socialno državo, delavskimi in torej tudi človekovimi pravicami, z okoljevarstvenimi standardi, s priseljenci ...«

Žal sedanje stanje kaže, da so arabskim upornikom revolucijo ukradli spretni politiki, še preden je obrodila sadove. »Demokratične vzvode so izkoristile nedemokratične sile«.

Kaj pa Evropa? Se še splača boriti?

Izjemen pregled dogajanj Boštjana Videmška ilustrirajo vrhunske fotografije Jureta Eržena, predgovor je prispeval Slavoj Žižek. (MS)

Iskanje priporočil

Vrsta gradiva

Jezik

Ciljna skupina

Leto izida

Tema

Format

Področje/zvrst

Ključna beseda

thl

pionirska

BZ-logo

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri