Na vsebinoNa glavni meni

Razglasitev najboljših zgodb natečaja Zgodbe mojega kraja 2018

24. maj 2018, Trubarjeva hiša literature

V četrtek, 24. maja 2018, smo v Trubarjevi hiši literature razglasili 10 najboljših zgodb natečaja Zgodbe mojega kraja: o njegovih ljudeh, zgodovini, naravni in kulturni dediščini, ki ga je razpisala Mestna knjižnica Ljubljana v sodelovanju s knjižnicami Osrednjeslovenske regije.
Namen natečaja je bil približati kulturno dediščino starejšim odraslim, jih spodbuditi k aktivnosti ter hkrati pridobiti zanimive vsebine iz lokalnega okolja, predvsem zgodbe povezane z načinom življenja nekoč ter z zanimivimi in pomembnimi lokalnimi prebivalci. Tovrstne zgodbe namreč predstavljajo pomemben del naše kulturne dediščine, ki ga slovenske splošne knjižnice želimo ohraniti za naše zanamce.

Mestna knjižnica Ljubljana je razpisala natečaj za najboljšo zgodbo, ki je potekal od 8. februarja do 15. aprila 2018, ter k sodelovanju povabila tudi knjižnice Osrednjeslovenske regije. Za potrebe priprave in izvedbe natečaja smo formirali delovno skupino, ki je je skrbela za pripravo, izvedbo in promocijo natečaja, pri slednji pa so sodelovale tudi knjižnice Osrednjeslovenske regije. Člani Delovne skupine za domoznanski natečaj: Edita Flegar (MKL), Anja Frković Tršan (MKL), Milena Glušič (Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik), Gašper Hudolin (MKL), Urška Orešnik (Knjižnica Logatec) in Barbara Škerl (MKL).

Zbirali smo kratke, resnične zgodbe iz preteklosti posameznega slovenskega kraja. Ker je bil natečaj namenjen starejšim, so morali avtorji zgodb izpolnjevati poseben pogoj – pred zaključkom natečaja so morali dopolniti 65 let.

V času trajanja natečaja smo prejeli 56 zgodb. Prišle so z vseh koncev Slovenije, od Lendave pa do Pirana. Žirija je imela tako pred seboj zelo zahtevno nalogo, saj je morala pripraviti kriterije za ocenjevanje precej različnih zgodb, izbrati 10 najboljših, nato pa izmed njih 3 zmagovalne. Nagradili smo vseh 10 izbranih zgodb.

3-člansko žirijo so sestavljali: Urška Orešnik (univerzitetna diplomirana komparativistka in profesorica slovenščine), Gašper Hudolin (magister zgodovinske znanosti) in Barbara Škerl (univerzitetna diplomirana komparativistka in profesorica filozofije).

Prvo mesto

Majda Rupnik (Ljubljana): Jamski otroci
Nagrade: 2 celodnevni vstopnici za obisk Term Snovik, knjiga založbe Beletrina, bombažna vrečka MKL, magnet, svinčnik.

Drugo mesto

Maks Starc (Novo mesto): Jelendol – nekoč in nikoli več
Nagrade: 2 karti za vožnjo z ladjico po Ljubljanici, knjiga založbe Beletrina, bombažna vrečka MKL, magnet, svinčnik.

Tretje mesto

Janez Faletič (Žirovnica): Vazarjov znamn’e (Vazarjevo znamenje)
Nagrade: 2 vstopnici za obisk Arboretuma Volčji Potok, knjiga založbe Beletrina, bombažna vrečka MKL, magnet, svinčnik.

Ostali nagrajenci, uvrščeni med deseterico, ki so prejeli knjižne nagrade (po naključnem vrstnem redu):
Bojan Jerlah (Ljubljana): Jožmanova jesen
Francka Premk (Ljubljana): Nepozabno in neminljivo
Alojz Škerbec (Ljubljana): Pozabljena postaja
Ivana Cvirn (Sevnica): Pvaz (Plaz)
Janez Petkovšek (Rovte): Rastovšk Anže (Malovrh Anže)
Mira Karnar (Podgorje pri Slovenj Gradcu): Pomladna noč in florjančenje
Julijana Drolc (Komenda): Kopanje gline v Komendi in nekaj spominov na lončarstvo

Projekt so podprli: Arboretum Volčji Potok; Beletrina, zavod za založniško dejavnost; Rečni transport, promet po rekah d.o.o., Ljubljana in Terme Snovik.