Na vsebinoNa glavni meni

Razglasitev najboljših zgodb natečaja Zgodbe mojega kraja 2022

3. oktober 2022, Mestna knjižnica Ljubljana – Slovanska knjižnica

V ponedeljek, 3. oktobra 2022, smo v Slovanski knjižnici, enoti Mestne knjižnice Ljubljana, razglasili 10 najboljših zgodb natečaja Zgodbe mojega kraja: Kako smo se včasih zabavali, ki ga je razpisala Mestna knjižnica Ljubljana v sodelovanju s knjižnicami Osrednjeslovenske regije.

Namen natečaja je bil približati kulturno dediščino starejšim, jih spodbuditi k aktivnosti ter hkrati pridobiti zanimive vsebine iz lokalnega okolja, predvsem zgodbe povezane z načinom življenja nekoč. Tovrstne zgodbe namreč predstavljajo pomemben del naše kulturne dediščine, ki ga slovenske splošne knjižnice želimo ohraniti za naše zanamce.

Za pripravo, izvedbo in promocijo natečaja je skrbela Delovna skupina za domoznanski natečaj, katere člani so: Edita Flegar (MKL), Anja Frković Tršan (MKL), Kristina Galun (Knjižnica Domžale), Milena Glušič (Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik), mag. Gašper Hudolin (MKL), Nataša Oblak Japelj (CKV) in Barbara Škerl (MKL). Pri promociji natečaja pa so sodelovale tudi knjižnice Osrednjeslovenske regije.

Zbirali smo kratke, resnične zgodbe iz preteklosti posameznega slovenskega kraja. Ker je bil natečaj namenjen starejšim, so morali avtorji zgodb izpolnjevati poseben pogoj – pred zaključkom natečaja so morali dopolniti 60 let.

Natečaj je potekal od 1. marca do 1. septembra 2022. V času trajanja natečaja smo prejeli 29 zgodb, ki so ustrezale pogojem razpisa. Žirija je izbrala 10 najboljših, nato pa izmed njih 3 zmagovalne. Nagradili smo vseh 10 izbranih zgodb.

3-člansko žirijo so sestavljali: Nataša Oblak Japelj (Cankarjeva knjižnica Vrhnika), mag. Gašper Hudolin (Mestna knjižnica Ljubljana) in Anja Frković Tršan (Mestna knjižnica Ljubljana).

Prva nagrada

Prvo nagrado, bon za voden ogled Po poti Cankarjeve mladosti na Vrhniki, prejme Tatjana Leskošek Denišlič iz Ljubljane za zgodbo Naša zabava je bila radodarna narava.

Druga nagrada

Drugo nagrado, letno karto za obisk Živalskega vrta Ljubljana, prejme Ivana Jana Cvirn iz Sevnice za zgodbo Dričanje.

Tretja nagrada

Tretjo nagrado, 2 vstopnici za obisk Arboretuma Volčji Potok, prejme Mira Smrkolj iz Moravč za zgodbo Kako smo se nekoč zabavali.

Ostali nagrajenci

Ostali nagrajenci (v naključnem vrstnem redu), ki prejmejo darilni paket podjetja Herba Slovenica:

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim in iskreno čestitamo nagrajencem!


Natečaj so podprli: Arboretum Volčji PotokHerba SlovenicaZavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika in Živalski vrt Ljubljana.