Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Druga frekvenca: Janez Križaj in Maša Bogataj

Novovalovska skupina Videosex je kmalu po ustanovitvi leta 1983 postala najodmevnejši slovenski predstavnik synthpopa na območju nekdanje Jugoslavije. V devetih letih delovanja je nanizala številne uspešnice, generacije mladih pa oblikovala predvsem s pomočjo igrivega, energičnega vokala Anje Rupel in moderne produkcije, za katero sta skrbela Iztok Turk ter zdaj eden najboljših in najbolj cenjenih slovenskih glasbenih producentov Janez Križaj.

Deluje na področju režije in oblikovanja zvoka ter je sodeloval z odmevnimi domačimi in tujimi imeni, med njimi skupinama Laibach ter Terrafolk, Vladom Kreslinom, Chrisom Echmanom in drugimi. Poleg tega predava akustiko (estetiko zvoka v prostoru) na School of Audio Engineerging (SAE), vodi lastno šolo oblikovanja zvoka Zvokovanje in si v okviru Društva za ENO glasbo prizadeva opozarjati javnost na škodljivost prenasičenosti zvočnega prostora, ki je predvsem v urbanem okolju v vse večjem porastu.

Maša Bogataj je pevka in kitaristka blues-rock skupine Masharik, ki se je doslej predstavila na več odmevnejših odrih (Križanke, Castle festival, Lent), skupaj s Tino Marinšek, nekdanjo pevko skupine Tabu, pa je sodelovala pri projektu 1NA1. Pozornost vzbuja s čutnim vokalom in avtorsko glasbo ter redkimi nastopi v solističnem formatu, zaradi česar bo ta koncert po izboru gosta ne tako pogosta priložnost, da ji prisluhnemo v intimnem vzdušju.

Z gostoma se pogovarja muzikologinja Nina Novak.

Fotografija: Bojan Stepančič (Janez Križaj).