Na vsebinoNa glavni meni

Mesto bere … sodobne kratke zgodbe 2022/2023

Z branji tudi tokrat začenjamo na Ta veseli dan kulture, 3. decembra 2022, zaključili pa jih bomo 3. maja 2023.

Pri bralnem projektu lahko sodelujete člani Mestne knjižnice (16+), ki boste prebrali vsaj 5 knjig z aktualnega seznama priporočenih knjig in nam do 3. maja 2023 poslali izpolnjen obrazec ali izpolnili e-obrazec.

Na zaključni prireditvi bomo najbralcem in najbralkam podarili knjižne nagrade, ki jih podarja založba Modrijan, med sodelujočimi bralci pa bomo izžrebali tudi dobitnika tablice Samsung GALAXY TAB S6 LITE 2022 WiFi Blue donatorja Sip, d.d.

 

Bralni seznam

ODDAJ E-OBRAZEC

 

O knjigah

V petih bralnih mesecih bomo preizpraševali kratke zgodbe avtorjev in avtoric iz vsega sveta, literaturo, ki odpira zanimiva intimna in družbena vprašanja, ki jim dodajamo izbor zanimivih naslovov novejše svetovne krajše proze.

Knjige tokrat v prvi plan povečini prinašajo prvoosebni pogled, zgoščeno in jedrnato pripoved, pogosto eksperimentalno, ko so detajli pomembnejši od širše slike in ko iz podrobnosti lahko uziramo tudi kontekste. Izbor knjig krajših literarnih form, ki lovijo utrinke življenja po več tirih hkrati, vsebinsko usmerjamo na žanrsko in vsebinsko raznolike zgodbe o identiteti, begunstvu, ženskah, raziskujemo identitete v različnih kontekstih in socialnih okoljih, multikulturalizem, obraze revščine, okoljske probleme, do kafkovskih podob sodobnega sveta.

Nič resnično, pa vse dovoljeno, če ne nasploh, pa v literaturi. V zbirkah kratkih zgodb svet ni samo eden, obstaja množica plasti, ki jih avtorji in avtorice razgrinjajo skozi zgodbe, junaki v zgodbah na najrazličnejše načine iščejo pot do sreče, ki pa se, sreča, skozi epizode in groteskne preobrate skoraj vedno izkaže kot neuresničljiva želja.

Ena od najtežjih tem, ki je zaznamovala svet, in tudi zadnje literarno desetletje, je problematika begunstva. Med tujimi avtorji in avtoricami, ki so se v zgodbah lotili migracij in usod prebežnikov, na našem seznamu izpostavljamo z evropsko nagrado za književnost nagrajeno zbirko Izgnanstvo Çiler İlhan (Cankarjeva založba, 2017). Med slovenskimi avtorji, ki so v literaturo skušali ujeti izmuzljive identitete begunstva, pa v branje priporočamo Zorana Kneževića, Dvoživke umirajo dvakrat (Cankarjeva založba, 2014), Fugato Veronike Simoniti (Litera, 2019) in Vesno Lemaić z zbirko kratkih zgodb Dobrodošli (Cankarjeva založba, 2018), razmišljanjih o nas in drugih, domačinih in tujcih, bolečih vprašanjih identitete, za katere je avtorica leta 2019 dobila nagrado novo mesto za zbirko kratkih zgodb.

Pregled vseh sezon projekta

 

PomembnO

PODPORNIKI PROJEKTA