Na vsebinoNa glavni meni

Razglasitev najboljših zgodb natečaja Zgodbe mojega kraja 2021

1. oktober 2021, Mestna knjižnica Ljubljana

V četrtek, 1. oktobra 2021, smo v Mestni knjižnici Ljubljana razglasili 10 najboljših zgodb natečaja Zgodbe mojega kraja: Spomini na šolske dni, ki ga je razpisala Mestna knjižnica Ljubljana v sodelovanju s knjižnicami Osrednjeslovenske regije.

Namen natečaja je bil približati kulturno dediščino starejšim, jih spodbuditi k aktivnosti ter hkrati pridobiti zanimive vsebine iz lokalnega okolja, predvsem zgodbe povezane z načinom življenja nekoč. Tovrstne zgodbe namreč predstavljajo pomemben del naše kulturne dediščine, ki ga slovenske splošne knjižnice želimo ohraniti za naše zanamce.

Za pripravo, izvedbo in promocijo natečaja je skrbela Delovna skupina za domoznanski natečaj, katere člani so: Edita Flegar (MKL), Anja Frković Tršan (MKL), Kristina Galun (Knjižnica Domžale), Milena Glušič (Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik), mag. Gašper Hudolin (MKL), Nataša Oblak Japelj (CKV) in Barbara Škerl (MKL). Pri promociji natečaja pa so sodelovale tudi knjižnice Osrednjeslovenske regije.

Zbirali smo kratke, resnične zgodbe iz preteklosti posameznega slovenskega kraja. Ker je bil natečaj namenjen starejšim, so morali avtorji zgodb izpolnjevati poseben pogoj – pred zaključkom natečaja so morali dopolniti 60 let.

Natečaj je potekal od 1. aprila do 1. septembra 2021. V času trajanja natečaja smo prejeli 54 zgodb, ki so ustrezale pogojem razpisa. Žirija je izbrala 10 najboljših, nato pa izmed njih 3 zmagovalne. Nagradili smo vseh 10 izbranih zgodb. Razglasitev nagrajencev skupaj z utemeljitvami nagrad smo posneli ter posnetek objavili na spletni strani knjižnice.

3-člansko žirijo so sestavljali: Nataša Oblak Japelj (Cankarjeva knjižnica Vrhnika), mag. Gašper Hudolin (Mestna knjižnica Ljubljana) in Anja Frković Tršan (Mestna knjižnica Ljubljana).

Prva nagrada

Prvo nagrado, bon za voden ogled Po poti Cankarjeve mladosti na Vrhniki, prejme Slavica Remškar z Vrhnike za zgodbo Na moji desni je sever.

Druga nagrada

Drugo nagrado, letno karto za obisk Živalskega vrta Ljubljana, prejme Tatjana Valetič z Brezovice pri Ljubljani za zgodbo Športno igrišče na mestni tržnici.

Tretja nagrada

Tretjo nagrado, 2 vstopnici za obisk Arboretuma Volčji Potok, prejme Olga Andjelković iz Ljubljane za zgodbo Senovška šola mojega otroštva.

Ostali nagrajenci

Ostali nagrajenci (v naključnem vrstnem redu), ki prejmejo darilni paket Odgovorne trgovine Natura:
Maja Drolec (Komenda): Spomini na šolske dni
Tatjana Leskošek Denišlič (Ljubljana): Bose noge
Majda Krajnc (Maribor): Koraki k polnoletnosti
Valerija Ravbar (Ivančna Gorica): Stiški »žgančki« iz leta 1954
Ivana Jana Cvirn (Sevnica): Bosonoge dogodivščine
Peter Bergant (Ljubljana-Dobrunje): Kodeljevo moje mladosti
Nada Krajnčan Šušteršič (Kranj): Spomini na šolske dni

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim in iskreno čestitamo nagrajencem!

Natečaj so podprli: Arboretum Volčji PotokOdgovorna trgovina NaturaZavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika in Živalski vrt Ljubljana.