Arhiv novic

Knjižnica na delovnem mestu je projekt Mestne knjižnice Ljubljana ob Nacionalnem mesecu skupnega branja, ki je namenjen sodelovanju s pravnimi osebami. Na izbrani lokaciji vzpostavimo knjižnico s kvalitetnimi knjigami za tam zaposlene in za njihove družinske člane. Knjige so jim na voljo za prosto izposojo na dom od začetka septembra 2020 do konca januarja 2021.

Slavnostno smo odprli novo sodobno opremljeno knjižnico v stanovanjski soseski Polje IV.

Nova knjižnica Polje meri 685 m2 (prej 320 m2) in je umeščena v lokalno okolje nove stanovanjske soseske na naslovu Polje 383. Knjižnico smo preselili iz kletnih prostorov stare osnovne šole na Zadobrovški cesti 1, kjer je na 320 m2 delovala od leta 1974, torej kar 46 let. Novo Knjižnico Polje smo za obiskovalce v omejenem obsegu odprli sredi maja, v septembru pa je polno zaživela s celodnevno odprtostjo.

Nova zasnova prostorov knjižnice, ki je umeščena v pritličje stavbe, je dinamična in odprta, zato je lahko dostopna gibalno oviranim prebivalcem ter osebam z vozički.

Preprosta orientacija in jasne označbe vodijo uporabnika k samostojni uporabi knjižnice. Obiskovalci si v knjižnici samostojno izposojajo knjižnično gradivo na dveh knjigomatih, kjer lahko izbirajo med 50.378 enotami knjižničnega gradiva, med njimi je 46.336 knjig, 3421 neknjižnega gradiva ter 621 enot serijskih publikacij.

Za najmlajše obiskovalce smo oblikovali prijetno pravljično sobo, staršem z majhnimi otroki je v toaletnih prostorih na voljo previjalni kotiček. Mladostnikom je namenjen poseben del z udobnim pohištvom. Knjižnica nudi širok izbor časopisja v časopisni čitalnici ter prostor za prireditve, predstavitve in študij, kjer je na voljo tudi dostop do brezžične internetne povezave. Iz knjižnice je možen dostop v atrij stavbe, za izvedbo večjih prireditev imamo možnost souporabe dvorane, ki je v isti stavbi.

Posebnosti knjižnice sta tudi pitnik s tekočo vodo ter poseben prostor, ki smo ga poimenovali Kreativnica. To je večnamenski oblikovan prostor za izvajanje različnih kreativnih delavnic ter samostojno uporabo 3D tiskalnika, šivalnega stroja in drugih orodij. Oblikovali smo tudi že program delavnic s področja računalniških znanj, robotike, ročnih spretnosti ter šivanja za različne skupine uporabnikov.

Direktorica Mestne knjižnice Ljubljana mag. Teja Zorko je ob odprtju novih prostorov sporočila, da jo veseli, da smo »iz dotrajanega kletnega prostora stare osnovne šole v Polju naredili velik korak v sodobno, kreativnosti in druženju namenjeno knjižnico, ki bo uporabnikom ponudila več kot le izposojo knjig, ki bo podpirala in povečevala željo po branju, znanju, ustvarjanju in druženju. Veseli smo odličnega sodelovanja z Mestno občino Ljubljana, kjer so našim prizadevanjem prisluhnili, prepoznali potrebo po sodobni knjižnici v novem okolju in omogočili prostor ter gradnjo takoj, ko je bilo to mogoče. Možnost se je ponudila pri izgradnji soseske Polje IV in smo jo hvaležno sprejeli«.

V pripravi je še samostojen prevzem rezerviranega knjižničnega gradiva ter vračilo gradiva preko zunanjega knjigomata izven delovnega časa knjižnice.

Knjižnica je odprta od ponedeljka do petka, od 8. od 19.30, ob sobotah od 8. od 13. ure.

Izvedba del:

 • projektiranje: Nataša Štrukelj, univ. dipl. inž. arh. In Katja Lončar, mag. ing. arh., ELEA iC 
 • gradbeno obrtniška dela: podjetje Vg5 d.o.o.
 • notranja oprema: Gonzaga

V četrtek, 3. 9. 2020, bo zaradi izvedbe vzdrževalnih del strokovni oddelek v 1. nadstropju Knjižnice Otona Župančiča zaprt. Delno bo onemogočeno tudi naročanje strokovnega gradiva.

Vsi ostali oddelki knjižnice so vam na voljo, vračilo in izposoja gradiva potekata nemoteno.

Dragi uporabniki in obiskovalci prireditev Mestne knjižnice Ljubljana!

Z mesecem septembrom ponovno začenjamo z našim prireditvenim in izobraževalnim programom. Na dogodke ste prisrčno vabljeni tako odrasli obiskovalci kot tudi otroci, ki vam je na voljo raznovrsten program prireditev. Veselimo se ponovnega snidenja in druženja z vami ter upamo, da bomo skupaj preživeli marsikatero prijetno urico ob spremljanju zanimivih dogodkov. Vsebine dogodkov in program prireditev naših knjižnic si lahko ogledate na naši spletni strani in na družbenih omrežjih knjižnic.

Za vse dogodke, ki jih pripravljamo v knjižnicah, upoštevamo predpisane varnostne ukrepe NIJZ in vas prosimo, da jih spoštujete.

S prvim septembrom vas spet lepo vabimo k obisku Potujoče knjižnice, v naslednjem tednu bomo obiskali:

Torek, 1. 9.:

 • Preserje (15:00-16:00),
 • Podkraj (odpade zaradi popolne zapore ceste)
 • Tomišelj (16:30-17:20)
 • Iška vas (17:30-19:45)
 • Zapori IG-ž (19:00-19:45)
Sreda, 2. 9.:
 • Karlovica (16:00-17:00)
 • Mala Slevica (17:15-17:45)
 • Dvorska vas (18:00-19:00)
Četrtek, 3. 9.:
 • CS Medvode (13:45-14:45)
 • Smlednik (14:50-16:30)
 • Trnovec (17:00-17:45)
 • Sora (18:00-19:00)
Petek, 4. 9.:
 • CS Trnovo (14:15-15:00)
 • Jezero (15:30-16:30)
 • Goričica (16:45-17:30)
 • Matena (17:45-18:15)
 • Barje (18:30- 19:00)

Naročilo gradiva, vašo člansko številko in ime postajališča, kjer boste prevzeli gradivo nam pošljite na bibliobus@mklj.si obvezno vsaj en dan pred prihodom v vaš kraj.

Potujoča knjižnica obratuje v skladu z navodili NIJZ, ob obisku Bibliobusa vas prosimo za upoštevanje ukrepov.

Obiskovalce in člane knjižnic MKL obveščamo, da so vse knjižnice v mreži Mestne knjižnice Ljubljana od ponedeljka, 24. avgusta 2020, dalje odprte po rednem obratovalnem času.

Prijazno vabljeni v naše knjižnice.

Obveščamo, da je zaradi izpada internetne povezave v Knjižnici Prežihov Voranc izposoja začasno onemogočena (predvidoma do konca dneva).

Gradivo lahko vseeno neovirano vračate.

Hvala za razumevanje!

Poletna počitniška šola programiranja Krotilci računalnikov je primerna zate, če si dekle ali fant in star_a najmanj 11 let. V petih dneh se boš lahko udeležil_a petih različnih delavnic programiranja, 3D-tiskanja, elektronike, novomedijske umetnosti in etike. Potekale bodo v računalniški učilnici nove Knjižnice Polje. Na voljo je 12 prostih mest, 6 za dekleta in 6 za fante. Če si doma iz ČS Polje, imaš prednost pri prijavi. Prosimo, da nosiš zaščitno masko.

Prijave osebno v knjižnici ali po telefonu 01 30 85 410 v delovnem času Knjižnice Polje in po elektronski pošti knjižnica.polje@gmail.com.


Program

Od ponedeljka, 24. avgusta, do petka, 28. avgusta, med 10. in 13. uro. Poskrbljeno bo za vodo, sok in prigrizke (sadje, oreški, piškoti). Vsak dan bo na sporedu ena delavnica, pri čemer boste udeleženci med ustvarjanjem digitalnih izdelkov pridobivali znanje s področja programiranja, elektronike in 3D-tiska ter se učili kritičnega pogleda na priložnosti in pasti digitalne tehnologije.

Prehodimo algoritme, ponedeljek, 24. avgust, 10.00–13.00

Čeprav gre za pomembno področje računalništva, boš algoritme najprej spoznaval_a peš. Dobesedno! Na koncu dneva boš poznal_a tri pomembne postopke za razvrščanje podatkov (algoritme), skozi ples (mehurčkasto razvrščanje oz. bubble sort), hojo po narisanem vzorcu (vzporedno razvrščanje oz. parallel sort) in ugibanje zamišljenega števila (binarno iskanje oz. binary search). Zatem se boš naučil_a sestaviti računalniški program, ki bo znal uganiti, katero število si si zamislil_a ti. Za sestavljanje programske kode boš uporabil_a Scratch. Program vodi Katja K. Ošljak / Zavod Vsak.

Pozor, semafor! 3D-tiskanje ohišja, torek, 25. avgust, 10.00–13.00

Kar dva dni boš lahko ustvarjal_a miniaturen semafor. Prvi dan boš spoznal_a delovanje 3D-tiskalnika in po vnaprej pripravljenem načrtu natisnil_a ohišje semaforja v barvi, ki jo boš izbral_a. Naslednji dan boš v ohišje vstavil_a LED-žarnice in jih povezal_a z mikrokrmilnikom. Program vodi Matej Štendler / MKL.

Pozor, semafor! Programiranje lučk, sreda, 26. avgust, 10.00–13.00

Potem ko boš LED-žarnice vstavil_a v ohišje semaforja, se jih boš naučil_a povezati z mikrokrmilnikom Arduino. Zatem se boš lotil_a programiranja – tokrat ne več z vizualnimi bloki v Scratchu, ampak s pisanjem prave računalniške kode, ki bo prižigala luči na semaforju v pravilnem zaporedju. Pri tem boš moral_a biti zelo natančna, da ne spregledaš kakšnega oklepaja, podpičja ali vejice. Računalnik je namreč še bolj občutljiv na slovnične napake kot učitelji slovenščine!? Program vodi Katja K. Ošljak / Zavod Vsak.

Interaktivni inštrument, četrtek, 27. avgust, 10.00–13.00

Na programersko-umetniški delavnici pod vodstvom medijske umetnice Vesne Krebs boš spoznal_a, kako zanimivo postane, ko se lotimo povezovanja umetnosti in tehnologije. S pomočjo programa Scratch in spletne kamere boš ustvaril_a interaktivni avdio-vizualni inštrument, ki se bo z zvokom in s sliko odzival na tvoje gibe. Ob zaključku delavnice se bomo z nastalimi interaktivnimi instalacijami poigrali pred velikim zaslonom.

Hekerji svoje prihodnosti, petek, 28. avgust, 10.00–13.00

Si tudi ti med tistimi, ki želijo postati hekerji? Pridruži se nam pri gledanju krajšega dokumentarnega filma o znanih slovenskih hekerjih in spoznaj, kako so se lotevali napadov prek interneta. Nekateri so nagajali, drugi so postali kriminalci, tretji hekajo z dobrimi nameni, medtem ko je vsem skupno to, da zelo dobro razumejo, kako delujejo računalniki in internet. Po ogledu filma bo sledila delavnica o etičnem (dobronamernem) in neetičnem (zlonamernem in škodljivem) programiranju, zatem pa še pregled varnejših in boljših aplikacij za računalnike in pametne telefone. Program vodi Domen Savič / Državljan D.

Zaradi vzdrževalnih del je od petka, 14. avgusta naprej, onemogočeno naročanje prostega gradiva iz Knjižnice Otona Župančiča.

Prosto gradivo lahko naročite v katerikoli drugi enoti MKL.

Hvala za razumevanje!

Spoštovani bralci,

v vsakoletnem poročilu Mestne knjižnice Ljubljana se trudimo čim več našega dela številčno zajeti in ovrednotiti, vendar se zavedamo, da podatki ne zajamejo v celoti pisane in kompleksne zgodbe, ki jo s svojim delom pripovedujejo splošne knjižnice širom Slovenije.

Spomladi 2018 smo splošni knjižničarji dobili nova Strokovna priporočila in standarde za obdobje 2018–2028, dokument, ki v marsičem prenavlja in posodablja avtorefleksiven pogled stroke in tudi optiko, skozi katero bo naše delo presojala javnost. V ospredje postavlja knjižnico kot proaktivno ustanovo, ki svoje delovanje vrednoti predvsem skozi vpliv, ki ga s svojimi različnimi vlogami vrši na uporabnike in lokalno skupnost. Ob pregledu dejavnosti, ki jih naše posamezne območne enote izvajajo prav specifično za dobrobit svojega lokalnega okolja, lahko ugotovimo, da že stopamo po zastavljeni proaktivni smeri in jo v marsičem po svoje nadgrajujemo. Knjižnice že dolgo niso le izposojevalnice knjig, temveč preraščajo v uporabne in ljudem potrebne centre ožje lokalne skupnosti.

Z oblikovanjem lastnih tehničnih rešitev ter s številnimi dobrimi praksami smo prispevali k razvoju slovenskih knjižnic in tudi v letu 2019 predano uresničevali vse svoje vloge, od kulturne in informacijske do izobraževalne in socialne.

Vsi člani kolektiva knjižnice si prizadevamo izvajati delo v knjižnici na najvišjem kvalitetnem nivoju. Kot splošna knjižnica glavnega mesta, ki ga odlikuje kvalitetna in pestra kulturna ponudba, oblikujemo za uporabnike nepogrešljiv program javne službe, razvijamo lastno prepoznavnost in se trudimo naslavljati vse ciljne skupine prebivalcev vseh generacij. Ob tem gre iskrena zahvala vsem sodelavkam in sodelavcem za predano sodelovanje ter odlično opravljeno delo ter Mestni občini Ljubljana ter občinam pogodbenim partnericam za finančno podporo in skrb za nemoteno izvajanje dejavnosti, ki jih pripravljamo za obiskovalce.

mag. Teja Zorko
direktorica

Stran 1 od 64

Napovednik

Koledar

« September 2020 »
Po To Sr Če Pe So Ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

thl

pionirska

BZ-logo

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri