Arhiv novic

Letošnji 36. e-slovenski knjižni sejem se odvija spletno, a bo prav tako živ in sila zanimiv. Vabimo vas k ogledu in obisku bogatega programa in nakupu knjig, s čimer boste podporli ustvarjalce in založnike. 

Ob Dnevu splošnih knjižnic praznujemo z vami in vam, če še niste člani Mestne knjižnice Ljubljana, podarjamo enoletno članarino.

Dneve med 16. in 20. novembrom zaznamuje Teden splošnih knjižnic, ko knjižnice po vsej Sloveniji obveščamo obiskovalce, kako smo se prilagodile novim razmeram in katere knjižnične storitve so kljub oviram, ki jih ustvarja epidemija, še vedno dostopne.

Slovenske splošne knjižnice ponujamo spletne storitve preko različnih digitalnih platform, izposojo e-knjig in izvajamo različne digitalne aktivnosti. Še vedno izposojamo tudi fizične knjige, ki so kljub  bogati  digitalni ponudbi visoko na lestvici zaželenih knjižničnih storitev.

Kaj in kako počnemo si oglejte tukaj

Teden splošnih knjižnic se bo v petek, 20. novembra, zaključil z Dnevom splošnih knjižnic, ko bodo objavljene in podeljene nagrade za najboljše projekte knjižnic, ki jih podeljuje Združenje slovenskih splošnih knjižnic.

V Mestni knjižnici Ljubljana smo v tem tednu pripravili spletne dogodke. Pridružite se nam!

Bralni projekt Sodobni slovanski romani: naokrog po slovanskem svetu se zaključuje 30. novembra.

V kolikor ste prebrali vsaj dva romana iz našega priporočilnega seznama, zaradi epidemioloških razmer pa niste uspeli oddati izpolnjenega obrazca, lahko to storite tudi po e-pošti. Do petka, 4. decembra, nam na e-naslov slovanska@mklj.si posredujte sporočilo, v katerega zapišite:

  • številko vaše članske izkaznice,
  • ime in priimek,
  • naslova prebranih romanov,
  • kratko oceno.

Z mednarodno ustanovo Forum slovanskih kultur smo za sodelujoče bralce pripravili lepe knjižne nagrade. Nagradno žrebanje bo potekalo decembra 2020.

Spoštovani člani in obiskovalci knjižnic,

zaradi porasta obolelih s koronavirusom in odloka Vlade RS so vse knjižnice Mestne knjižnice Ljubljana od sobote, 24. 10. 2020, ZAPRTE do preklica, skladno z nadaljnjimi navodili pristojnih institucij.

Revija Ljubljana med nostalgijo in sanjami vstopa v de­veto leto izhajanja v prenovljeni podobi. Odločitev, da zdru­žimo dve številki v eno, izhaja iz želje, da bralkam in bralcem ponudimo kakovostno branje v likovno osveženi obliki. Vsebina ostaja seveda enaka – zgodbe segajo v našo skupno zgodovino in obravnavajo pomembne ljubljanske dogodke, znamenite osebnosti in privlačno lokalno dedišči­no.

Uvodno besedilo je posvečeno Ljubljanici, reki, ki je kot prometna žila tesno vpeta v zgodovinski razvoj Ljubljane in njene bližnje okolice. Dr. An­drej Gaspari nam v prispevku Arheološki fenomen reke Ljubljanice razkriva pomen tega bogatega najdišča, ki je bilo leta 2003 razglašeno za kulturni spomenik državne­ga pomena.

V Družabnih punktih vsakdanjega življenja v socialistični Ljubljani avtor dr. David Petelin obravnava družabno življenje našega mesta v času t. i. socializma, ko sta preobrazba družbe in izginotje klasičnega meščanstva in njegovih vrednot dala prostor novim oblikam preživljanja prostega časa.

Dr. Primož Lampič je v besedilu Ljubiteljska fotografska dejavnost v Ljubljani od začetkov v 19. stoletju do danes pri­speval oris razvoja ljubljanske ljubiteljske fotografije, s ka­terim postavlja temelj bodočim obširnejšim raziskavam na področju lokalne fotografske dejavnosti.

V zadnjem prispevku, Mikavnih zgodbah o hudodelstvih, se Erika Marolt posveča stanju kriminalitete na Slovenskem v drugi polovici 19. stoletja. Zanima jo povezanost najzna­čilnejših hudodelstev tega časa z zgodbami Iz sodnijskega življenja, ki jih je leta 1874 začel objavljati satirik in novinar Jakob Alešovec.

Vabljeni k branju!

Poletje se je izteklo in z njim tudi priljubljena bralna projekta za otroke in mlade. Vsem poletnim bralcem čestitamo za zaslužena priznanja in majice. O lokaciji prevzema ste že dobili obvestilo na vaš e-naslov.

V četrtek, 1. oktobra 2020, smo v Mestni knjižnici Ljubljana razglasili 10 najboljših zgodb natečaja Zgodbe mojega kraja: Kako smo nekoč preživljali počitnice, ki ga je razpisala Mestna knjižnica Ljubljana v sodelovanju s knjižnicami Osrednjeslovenske regije. Natečaj je potekal od 8. februarja do 15. aprila 2019, zaradi epidemije pa je bil podaljšan do 1. septembra 2020. V času trajanja natečaja smo prejeli 69 zgodb, ki ustrezajo razpisanim pogojem. Žirija je izbrala 10 najboljših, nato pa izmed njih 3 zmagovalne.

Dnevi evropske kulturne dediščine (DEDK) pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije z dogodki in izobraževanji opozarjajo na pomembnost kulturne dediščine. Letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine se odvijajo med 28. septembrom in 10. oktobrom na temo Spoznaj? Varuj! Ohrani.

Stran 1 od 66

Koledar

« December 2020 »
Po To Sr Če Pe So Ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

thl

pionirska

BZ-logo


S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri