torek, 21. septembra 2021

Evropski teden športa 2021

Evropski teden športa, ki poteka od 23. do 30 septembra, je pobuda Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. Letos bo organiziran petič, njegov poglavitni cilj pa je spodbuditi najširši krog prebivalcev k redni telesni dejavnosti.

Priprava izbora literature na temo športa in gibanja je del projektov Kulturni bazar, katerega nosilec je Cankarjev dom, in Evropski teden športa 2021, katerega nosilec je Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez. S spodbujanjem branja izbrane literature se vsi skupaj vključujemo v Nacionalni mesec skupnega branja 2021 in nacionalni projekt #športajmoinberimo (nosilka projekta je Mariborska knjižnica) ter prispevamo tudi k uresničevanju Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025.

Izbor sta v okviru Pionirske – centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo pripravili mag. Darja Lavrenčič Vrabec in Ida Mlakar Črnič in bili pri tem še posebej pozorni na knjige z znakom kakovosti zlata hruška. Pri pripravi seznama so sodelovali še Fakulteta za šport UL ter Nacionalni inštitut za javno zdravje, v sodelovanju s strokovnimi delavci Mariborske knjižnice – Centra za spodbujanje bralne pismenosti, uredništvom portala Kulturni bazar ter strokovnimi delavci za kulturno-umetnostno vzgojo na Ministrstvu za kulturo, Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodu RS za šolstvo.

Izbora literature na temo športa in gibanja