ponedeljek, 4. decembra 2023

Nova sezona projekta Mesto bere (2023–2024)

V novi sezoni branj pri projektu Mesto bere imamo na seznamu žanrskih priporočil 60 naslovov kriminalnih romanov tujih in sodobnih slovenskih avtorjev in avtoric in tri kriminalne romane v stripu. Med priporočenimi knjižnimi naslovi so uveljavljeni avtorji in avtorice, klasiki žanra in priznani mojstri in mojstrice napetega branja, prejemniki in prejemnice mednarodnih ali nacionalnih žanrskih in drugih literarnih nagrad ter zanimivi manj znani avtorji kriminalnih romanov, tokrat v dveh sklopih, prevedenega in izvirnega leposlovja.

Kriminalna literatura prinaša raznoliko paleto napetega branja, odkrivanja skrivnosti in neznanih dimenzij človeške psihe in odpira, pa tudi odgovarja na vprašanja o človeku, temnih plateh našega bivanja, nasilju, motivih, moralnih dilemah, do preizpraševanja družbenokritičnih vsebin: problematike neenakosti, korupcije, rasizma, političnih zarot, revščine.

Z junaki in junakinjami, slavnimi ali malo manj slavnimi detektivi, preiskovalci, kriminalisti in kriminalistkami – ali kar radovednimi gospodičnami in gospodi – se bomo v aktualni sezoni sprehajali po labirintih resničnosti in domišljije. Ko utemeljeno sumimo, da ves medijski svet manipulira in njegove znake interpretiramo kot indice, ki nakazujejo skrit zločin, ni naključje, da so kriminalke osrednji žanr sodobne kulture, bodisi v literaturi, filmu ali televiziji, kot pravi filozof Boris Groys, ker: »Danes je uspešna le umetnina, ki je strukturirana kot kriminalka.«

Z branji začenjamo na Ta veseli dan kulture, 3. decembra 2023, bralni del projekta pa zaključimo 3. maja 2024. V juniju pa vas bomo povabili na že tradicionalno zaključno prireditev s podelitvijo priznanj in nagrad ob literarno obarvanem programu.

Pri projektu lahko sodelujete člani Mestne knjižnice (16+), ki boste v času trajanja projekta prebrali vsaj 5 knjig z aktualnega seznama priporočenih knjig in nam do 3. maja 2024 poslali izpolnjeno zloženko ali izpolnili e-obrazec na spletni strani.

Ljubitelji branja, pridružite se nam tudi v novi sezono branj!

Prenosi

 

Podporniki projekta

Projekt tudi letos pripravljamo v sodelovanju z založbo Modrijan, ki podarja knjige za najbralke in najbralce pri projektu, in Mladinsko knjigo, Knjigarno Konzorcij.

 

Program sezon 2022–2032

  • Poetike kratkih form: sodobna kratka proza
  • Labirinti žanrskih branj: kriminalni romani
  • Krasni novi svetovi utopije: fantazijska in fantastična literatura
  • Horizonti razdalj: potopisni romani
  • Naprej v preteklost, dialogi z zgodovino: zgodovinski romani
  • Metafizike spomina: spomini in avtobiografije
  • O nas in drugih: eseji in refleksije
  • Vse te smešne zgodbe: humor in satira
  • Proti toku: angažirana literatura
  • Najlepša jutra so zjutraj: poezija