sreda, 31. maja 2023

Zmagovalci Oddaj na natečaj 22/23

Mestna knjižnica Ljubljana je uspešno zaključila razpisane natečaje na temo proze, poezije, dramatike in stripa. Zaključni dogodek z razglasitvijo najboljših, javnim branjem prvonagrajenih prispevkov in podelitev nagrad smo priredili 30. maja 2023.

V sezoni 2022/2023 smo razpisali natečaj metaFORA za najboljšo kratko zgodbo na temo zeleno_a, natečaj poHAIKUj haiku poezije s fotografijo, natečaj dramskega pisanja preDRAMI se na temo treh svetovno znanih osebnosti (J. F. KENNEDY, C. S. LEWIS in A. HUXLEY) ter natečaj stripa S3p na temo Nikolaja Kopernika.

Vsa nagrajena dela predstavljamo v prispevku, lahko pa si jih ogledate tudi v priloženi brošuri.

METAFORA

Na natečaj za najboljšo kratko zgodbo metaFORA – zeleno_a, je prispelo 13 prispevkov. Strokovna žirija v sestavi Ida Mlakar Črnič, Veronika Šoster, Damjan Zorc in Erika Kum je izbrala tri najboljše:

Prvo mesto: Anja Centa; Zelena majčka

Zelena, povezana s pomladjo in novim življenjem, se v zgodbi Zelena majčka boleče poveže z motivom smrti ljubljene osebe. Na videz preprosto napisana zgodba s kratkimi stavki hitro ustvari prepričljivo vzdušje žalostnega dneva, ko je protagonistka zadnjič nosila zeleno majčko.

Drugo mesto: Filip Slakan Jakovljević; Spokojni labod

Bizarna in groteskna zgodba Spokojni labod o barvno slepem modrem možicu, ki svoje frustracije sprosti nad labodom, se spretno poigrava s satiro in parodijo, ob tem pa zeleno, ki je večinoma dojeta kot pozitivna in svetla barva, poveže z (dobesedno) žolčnim nasiljem.

Tretje mesto: Hana Brilly; Zelena pesem življenja

Poetična zgodba Zelena pesem življenja fokus prestavi v pojoče bitje, ki se nam skozi vrstice počasi razkriva. Podobe narave in življenja, pa tudi smrti, so zapisane z natančnimi in doživetimi podobami.

Z natečajem za najboljšo kratko zgodbo metaFORA smo vzpostavili mednarodno sodelovanje s Knjižnico Vladimira Nazora, Knjižnice grada Zagreba, kjer tovrstni natečaj pripravljajo že vrsto let.

POHAIKUJ – HAIKU & FOTOGRAFIJA

Na natečaj smo prejeli 56 prispevkov. Vsak avtor se je lahko predstavil z največ 3 kompleti fotografije in haikuja. Žirija je izbrala prva tri mesta kompletov, poleg tega pa še najboljšo fotografijo in najboljši haiku. Žirija v sestavi Edin Saračević, Janja Jazbec, Metka Komatar in Anja Koglot, je izbrala prva tri mesta kompletov, poleg tega pa še najboljšo fotografijo in najboljši haiku.

Najboljša fotografija: Veronika Zaman

Avtorica je blejski biser na fotografijo umestila premišljeno, saj je upoštevala pravilo tretjin tako med nebom in jezerom kot tudi med sprehajalnim podestom in jezerom. Pot ob jezeru nas vodi le do nepreglednega ovinka, s čimer se podamo v neznano, novim izzivom naproti. Mistiko ponazarjajo tudi meglice nad vodno gladino in sivina fotografije.

Najboljši haiku: Ana Svenšek

Mladi avtor/avtorica pri snovanju haikuja ni upošteval/a prave forme (5-7-5), mu/ji je pa uspelo ustvariti sporočilno močno vsebino. Po grški mitologiji so se Ikarju stopila krila, saj je kljub očetovim opozorilom letel preblizu soncu, nato pa strmoglavil v morje in utonil.

Haiku lahko z malo predznanja razumemo kot opozorilo, da v hrepenenju po uresničitvi želja ne smemo postati nečimrni, saj nas lahko trenutek lahkomiselnosti spelje v pogubo. Bodimo kot Ikar, pustimo si sanjati, vendar se moramo zavedati svojih omejitev v realnosti.

Ob vzletu pomni
ljubiti svoja krila
kot je Ikar sonce

Prvo mesto: Tara Korošec

Haiku je (dobro) razumljiv šele ob fotografiji, ki je ujela “duha časa”. Skupina mladih, ki sicer sedijo skupaj, a so vsak v svojem svetu, s svojim telefonom. Pesnik/pesnica se sprašuje o resničnosti, o smislu. Tako haiku kot fotografija lahko nastopita samostojno, povezana pa omogočita eden drugemu presežek …

Drugo mesto: Ana Štular

Veličastno sporočilo na takšno fotografijo! Na koncu v življenju vsak ostane sam. Ta kombinacija je res močna, saj nam daje res lep vpogled, kako je človek hkrati majhen, a tako zelo mogočen. Všečno je tudi razmišljanje avtorja, ki je dopolnilo fotografijo.

Tretje mesto: Ana Bulajić

Haiku in fotografija odsevata lahkotnost in srečo zaljubljenosti. Kljub temu, da je upodobljeno zgolj fantovo oko, je videti, da se smeje, in avtorica se utaplja v občutku, da je cenjena. Hkrati zre v dobro poznane oči in si zgolj pusti čutiti radost, ki je posledica tega, da ljubiš, in zavedanja, da te ta oseba ljubi nazaj.

PREDRAMI SE

Na natečaj za najboljše dramsko delo (enodejanko), ki je potekal na temo svetovno znanih osebnosti (J. F. KENNEDY, C. S. LEWIS in A. HUXLEY) sta prispela dva izdelka. Strokovna žirija v sestavi Simona Hamer, Barbara Kaiser in Rok Bozovičar ju je razvrstila:

Prvo mesto: Davorin Juhant; Thanatos

Duhovito napisana drama prikazuje fiktivno posmrtno srečanje med Lewisom, Huxleyem in Kennedyem, ki ga je v svojem delu uporabil že Peter Kreeft. Vendar je njemu šlo bolj za teološko razpravo o naravi boga med udeleženci, tu pa se soočamo z družbeno kritičnim dialogom trojice. Izstopa dobro prikazan svetovni nazor in značaj vsakega od njih, ter domiselno in tekoče postavljen trialog. Pri tem se odkriva vsiljevanje pogleda svetovne velesile na družbeni red in naravo demokratične družbe v odnosu do drugega kot posameznika in skupine, ki se ne strinja s tem sistemom. Huxley prepričano zagovarja individualistični pogled, Lewis manj prodorno krščanskega, način argumentiranja, ki ga zastopa Kennedy, pa je oblika nasilja, ki se mu velesila in država ni pripravljena odpovedati, zato je tekst aktualen tudi danes.

Drugo mesto: Jošt Vodušek; V iskanju resnice

Ko uveljavljenemu novinarju ne uspe razvozlati atentata na predsednika Kennedyja, se to zdi prava priložnost, da Walker in Greny dokažeta svoje raziskovalne sposobnosti. Z njima se bralec_ka poda na vznemirljiv vrtiljak presenetljivih in humornih poti, ki vodijo od New Yorka in Bostona do Anglije (in nazaj) ter Kennedyjev umor povežejo s smrtjo pisatelja C. S. Lewisa. A to še ni konec absurdnega sklepanja, neverjetnih pojasnil in … smrti. Besedilo V iskanju resnice s hitrim tempom prehaja med prizori, ki temeljijo na tekočih dialogih in z lahkotnim pretiranim sklepanjem smeši frapantne teorije zarot in medijsko (ne)odgovornost, ki jo razkriva sklepni stavek: »Važno je, kaj ljudje želijo verjeti, in ne, kaj je res.«

S3P

Na natečaj za najboljši strip, ki je potekal v znamenju 550. obletnice rojstva Nikolaja Kopernika, smo prejeli en pri­spevek. Žirija se ni sestala in izdelek je nagrajen kot edini prejet prispevek.

Nagrajenka Brina Žmauc Jug: Ne vrti se vse okoli nas

Prednostno je v strip umeščena slika in z njo striparka prav­zaprav niza celotno zgodbo, besedni komentarji pa se po­javilo sporadično in dopolnjujejo zgodbo.

Iskreno se zahvaljujemo tudi vsem podpornikom projekta, ki so prispevali bogate nagrade: Balansa slackline, Clariteca, Dipsi omake, Džungla plants, Flegis, La popsi, Mul`c, Nelipot, Rok`s, Skaza.