ponedeljek, 6. maja 2024

Labirinti žanrskih branj: kriminalni romani

»Gre za spopad med dobrim in zlom in dobro vselej zmaga. Če imaš zgolj krvoločno srhljivko, je to le prikaz nasilja, brez dodelane zgodbe. To pa bi bilo lahko slabo za ljudi,«

Agatha Christie o kriminalnih romanih v intervjuju z Jožetom Hudečkom, 1967, Bohinj.

Prvega v nizu strokovnih srečanj Literatura, srce knjižnice – Labirinti žanrskih branj: kriminalni romani – navezujemo na projekt Mesto bere, pri katerem smo v sezoni 2023/24 s pomočjo tujih in domačih klasik raziskovali literaturo kriminalnega žanra. Z razmišljanji predavateljic in predavateljev Filozofske fakultete ter Fakultete za družbene vede, literarnih kritikov, bralcev, poznavalcev ter ljubiteljev žanra se bomo posvetili značilnostim žanrskih del, izpostavili kakovostna dela, raziskali lastnosti slovenskih in tujih kriminalnih zgodb ter se v okviru okrogle mize razgovorili o možnostih, ki jih širjenju bralne kulture prinašajo kakovostna žanrska branja.

Žanrska kriminalna literatura prinaša raznoliko paleto napetega branja, odkrivanja skrivnosti in neznanih dimenzij človeške psihe in odpira, pa tudi odgovarja na vprašanja o človeku, temnih plateh našega bivanja, nasilju, motivih, moralnih dilemah. Preizprašuje družbenokritične vsebine: problematike neenakosti, korupcije, rasizma, političnih zarot, revščine. Ni naključje, da so kriminalke osrednji žanr sodobne kulture, bodisi v literaturi, filmu ali televiziji, ker, kot pravi filozof Boris Groys: »Danes je uspešna le umetnina, ki je strukturirana kot kriminalka.«

Cikel strokovnih srečanj pripravljamo v Mestni knjižnici Ljubljana, Centru za promocijo branja in Slovanski knjižnici v sodelovanju s partnerji.

Program

9.00–13.00

  • Uvodni pozdravi
  • Mladen Dolar: uvodni nagovor (videonagovor)
  • Miran Hladnik: Nastajanje slovenske kriminalke
  • Alojzija Zupan Sosič: Zakaj beremo kriminalke?
  • Veronika Rot Gabrovec: Umor, so zaklicale
  • Mirt Komel: Detektivke in psihoanaliza: Od Poeja do Freuda
  • Veronika Šoster: Trupla, pištole in osumljenci: prostočasno in profesionalno branje kriminalk

13.00 Okrogla miza Žanrska branja med eskapizmom in raziskovanjem družbenih kontekstov: sodelujejo Miran Hladnik, Veronika Rot Gabrovec, Mirt Komel, Veronika Šoster; vodi Tatjana Pristolič, vodja projekta Mesto bere.